Zweedse winter fun

Donderdagochtend 3 januari: we zijn vandaag allebei vroeg uit de veren. We hebben vandaag afgesproken met Marco en Nicole Pieren van Fields Sweden (http://www.fieldssweden.com) om een dag leuke dingen te gaan doen. Het sneeuwt vanochtend opnieuw flink dus de autorit naar Undrom duurt iets langer dan gepland. Het feit dat we onderweg nog even moeten tanken en wat lekkers voor de fika moeten halen draagt daar ook aan bij.

Zodra we bij Marco en Nicole zijn praten we onder het genot van de fika bij voor de kachel. We hebben elkaar alweer een tijdje niet gezien dus meer dan voldoende te bespreken.

Bij Marco en Nicole in de omgeving loopt al een aantal weken een grote hoeveelheid rendieren rond. Bij Scandinavië horen nu eenmaal elanden en rendieren dus trekken we onze laarzen en jassen aan om naar ze op zoek te gaan. We rijden een klein stukje over de provinciale weg en komen in een omgeving waar veel stokken met zwarte vuilniszakken er aan gebonden in de berm staan. Dit is het teken dat er rendieren in de buurt zijn die over kunnen steken. We besluiten de auto in een parkeerhaven te zetten en lopend verder te gaan. Het sneeuwt behoorlijk hard dus we moeten goed opletten om überhaupt beesten te kunnen zien. We lopen enkele honderden meters en het is meteen prijs.

Helaas zijn de foto’s niet zo heel duidelijk geworden. Inzoomen tijdens een flinke sneeuwbui levert toch niet de meest scherpe plaatjes op. De rendieren lopen langzaam als gehele kudde verder en steken enkele honderden meters verderop vervolgens de weg over.

Een machtig mooi gezicht om te zien, zo’n kudde die ineens de weg over gaat. In deze omgeving kunnen ze door alle rotspartijen blijkbaar goed bij de mossen komen die ze graag eten en dus schijnen ze hier regelmatig te zijn. Onze dag kan nu al niet meer stuk. Na nog een tijdje rondgewandeld te hebben in de omgeving besluiten we terug te gaan naar het huis van Marco en Nicole. We gaan op de campsite van Fields Sweden grillen in de bossen. Eerst worden alle spullen die we nodig hebben (hout, borden, bestek, bekers, eten en drinken, enz,) op de slee geladen. Het begint al donker te worden dus er worden hoofdlampjes opgezet om bij de campsite te komen.

We komen uit op een schitterende plek middenin de natuur, afgesloten van de rest van de wereld. En dit op maar een klein stukje lopen van het huis van Marco en Nicole. Er is een mooie grillplaats met boomstammen er omheen, een hangmat tussen een paar bomen, een tipi tent waarin geslapen kan worden. Een ideale plek om “back to basic” te gaan. Het vuur wordt aangemaakt en zodra het goed heet is wordt de grillplaat boven het vuur gezet. De hele avond brengen we rond het kampvuur rond. We grillen hamburgers, drinken een paar drankjes, praten over van alles en nog wat en genieten van de rustige omgeving en het warme vuur.

Alles bij elkaar wordt het een fantastische avond. Rond 23.00 uur rijden we weer naar huis en duiken bij aankomst meteen moe maar voldaan ons bed in. Dagen zoals deze zijn de reden waarom we naar Zweden zijn gekomen!


Vrijdag 4 januari: vandaag wordt een rustige dag. We hebben besloten de deur niet uit te gaan. Frank is op tijd uit bed zoals gewoonlijk. Zodra hij beneden is valt hem een geluid op dat hij de afgelopen dagen al vaker gehoord heeft dan de bedoeling is. In de badkamer hebben we een waterpomp staan die het water uit onze put in de tuin het huis in zuigt. Deze waterpomp springt met regelmaat even kort aan om na een seconde weer te stoppen. Tijd voor een inspectie.

De waterpomp verliest telkens een klein beetje druk. Hierdoor slaat deze steeds een seconde aan. Hmmm, dat is niet goed. Het kan een paar dingen betekenen: 1) de afsluiter in de waterput in de tuin is niet helemaal goed meer en laat water vanuit de leiding terug in de put zakken, 2) er zit ergens een kleine lekkage in huis, 3) de waterpomp is niet helemaal meer in orde.

We moeten dus uitzoeken wat de oorzaak is. Nadat we de afsluiter van het water na de pomp dichtzetten blijkt dat de pomp geen druk meer verliest. Dat betekent dat het probleem niet in de leiding van de put naar de pomp zit. Vervolgens controleren we alle leidingen in huis. Op momenten zoals deze is het dus een voordeel dat in Zweden (in tegenstelling tot in Nederland) alle waterleidingen zo’n beetje over de muren lopen in plaats van er doorheen. De keukenkastjes worden leeggehaald om de leidingen achter de keuken te controleren, alles is kurkdroog. Het stukje wand waarachter de waterleiding naar de bovenverdieping loopt wordt opgemaakt (er zit een houten luikje in wat makkelijk opengemaakt kan worden) en ook hier is alles kurkdroog. Rondom de toiletten wordt alles gecontroleerd, ook hier geen lekkages. De toiletten lopen ook niet stiekem door (wat een constante watervraag zou opleveren) dus dat probleem is ook uitgesloten. Uiteindelijk blijft er nog maar 1 optie over: het probleem zit in de pomp. Aangezien de waterpomp al 10 jaar oud is en niet doorlopend gebruikt wordt is dat natuurlijk heel goed mogelijk. We nemen contact op met een loodgieter bij ons uit het dorp en leggen het probleem uit. Hij geeft ook aan dat, gezien de controles die we gedaan hebben, het probleem eigenlijk alleen nog maar in de pomp kan zitten. We spreken af dat hij ons in de komende week een offerte op de mail zet voor het vervangen van de pomp en dat hij tijdens ons volgende bezoek aan Zweden (volgende maand) de pomp komt vervangen.

Inmiddels is al een vrij groot gedeelte van de dag verstreken. Frank besluit nog even het schilderwerk af te maken terwijl Chantal in de woonkamer lekker bij de kachel een boek leest.

Zo, het schilderwerk dat voor deze vakantie op de planning stond is weer klaar. Drie kozijnen en een deur staan weer netjes in de verf en kunnen er weer een aantal jaren tegen.

Ondertussen heeft Chantal zich in de keuken nog bezig gehouden met een heerlijke visschotel voor vanavond. Zalm, witvis, garnalen, champignons, courgette, uitjes, pasta, citroensap, bleekselderij en vissaus. Het wordt weer een feestmaal.

Na de overheerlijke maaltijd spenderen we de rest van de avond op de bank bij de kachel. Een rustige maar productieve dag.


Zaterdag 5 januari: om 10.45 uur gaan we de deur uit. Vandaag gaan we met Pascal, Mariska en hun zoontje Sixten op pad. Ze wonen bij ons in het dorp en zijn schatten van mensen die altijd voor ons klaarstaan. We gaan samen met hun kijken of we nog een keer de rendieren kunnen spotten die we met Marco en Nicole hebben gezien. Om 12.30 uur zijn we dichtbij Undrom. Rendiersporen overal maar helaas geen rendieren te bekennen. Frank en Pascal besluiten een heuvel op te klimmen door de diepe sneeuw in de hoop dat we de rendieren alsnog vinden. Chantal, Mariska en Sixten blijven nog even bij de auto. Bovenop de heuvel horen Pascal en Frank de bel van de leider van de kudde. De beesten zijn dichtbij en staan hier ergens in het bos. Na nog ruim een half uur op de uitkijk te hebben gestaan horen we de rendieren helemaal niet meer dus het lijkt erop dat ze nog dieper het bos in zijn gelopen. Helaas hebben we vandaag geen geluk. Uiteindelijk maken we wel nog een mooie wandeling door de omgeving.

Halverwege de middag rijden we terug richting Solleftea. Daar maken we nog een stop bij Café Petter, een heerlijk typisch Zweedse bistro waar mensen uit de regio voor de fika bij elkaar komen.

Café Petter is zo typisch Zweeds omdat het interieur bestaat uit ouderwetse banken en bijpassende vloerkleden, fleurige behangetjes aan de muur en vitrines vol met gebak, kaneelbroodjes, sandwiches, enz. We eten en drinken samen wat en na de fika gaan we terug naar huis. Helaas is het alweer tijd om onze koffer in te pakken. Onze vakantie zit er morgen alweer op. We brengen Pascal, Mariska en Sixten weer naar huis en nemen afscheid.

Thuis pakt Chantal de koffer in en Frank onderwerpt het huis nog aan een schoonmaak. De laatste avond verloopt zoals gewoonlijk rustig bij een lekker haardvuur. We kijken een film en genieten van een drankje. Het was weer een heerlijke vakantie en gelukkig zijn we over 6 weken alweer terug.

Als je het leuk vind om onze belevenissen in Zweden te blijven volgen, schrijf je dan gratis in als volger van onze blog. Dit kun je onderaan deze pagina doen. Je krijgt dan automatisch een e-mail, telkens als we een nieuwe blog plaatsen.

2 gedachten over “Zweedse winter fun

Voeg uw reactie toe

  1. Het waren weer super interessante blogs met prachtige foto’s. Ik vind het iedere keer weer een feestje om het te lezen en te bekijken! Ik kijk alweer uit naar de volgende blogs! Groetjes Rieky.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: