Välkommen till 2019

Het is oudjaarsdag en we beginnen de dag met wat heerlijke verse sneeuw. Chantal heeft vannacht erg slecht geslapen en besluit beneden nog even op de bank te gaan liggen. Aangezien het vannacht waarschijnlijk vrij laat gaat worden kan ze nog wel wat rust gebruiken. Frank geniet vooral even van de sneeuw die valt.

Zodra Chantal wakker is eten we samen een ontbijt en daarna gaat Frank nog even beginnen met wat kluswerk. Er worden wat kozijnen geschuurd in de badkamer en de hal. Het is toch de bedoeling dat er deze vakantie in huis nog wat gedaan wordt. Op zich zitten de deuren en kozijnen nog aardig in de verf. Probleem is alleen dat kieren en naden in kozijnen afgewerkt zijn met een soort van stopverf die is uitgedroogd en gaan scheuren. Daarom ziet het er allemaal net niet uit zoals we graag zouden willen. Na het schuurwerk wordt er schoongemaakt. We springen beiden onder de douche en maken ons klaar voor vertrek. We zijn door Jan en Nicole van Villa Ragna (http://www.villaragnasweden.com) uitgenodigd om bij hen oudjaarsavond te komen vieren.

Om 13.45 uur rijden we thuis weg richting Resele. Vanochtend sneeuwde het flink, nu ijzelt het een beetje. Op sommige stukken is het onderweg behoorlijk glad dus we rijden voorzichtig. Daarom doen we er zeker een kwartier langer over dan normaal. Om 15.00 uur zijn we in Resele. Leuk om Jan en Nicole weer te zien en vandaag zijn zonen Robbe en Bert ook van de partij. Dat komt goed uit! Jan en Nicole hebben in oktober een aantal dozen drank voor ons vanuit Nederland meegenomen naar Zweden en we hebben zo’n vermoeden dat we vandaag wel een paar flesjes burgemeester gaan maken.

Het wordt uiteindelijk een enorm gezellige dag. We worden getrakteerd op een heerlijke ragout van verse Zweedse rivierkreeft (zelf gevangen in de Ångermanälven). Daarna gaan we grillen op de bakplaat met allerlei lekkere soorten vlees waaronder Elanden gehakt. Al etend en pratend wordt er goed genoten van de drank. De jaarwisseling verloopt op zijn Zweeds: lekker rustig zonder al teveel geknal. Er worden nog even een paar telefoontjes gepleegd naar het thuisfront in Nederland en ook daar lijkt iedereen het goed naar de zin te hebben. Tegen de tijd dat het 3 uur ’s nachts is hebben we een aantal flessen Hugo leeg, een fles Limoncello en zijn we ook begonnen aan de Apfelkorn. We gaan morgen zeker minder drank naar huis sjouwen 🙂

Na een goede maar korte nachtrust is Frank om 08.30 uur zijn bed uit. Wanneer hij beneden komt merkt hij dat hij niet de enige vroege vogel is. Een paar mensen zijn al weer “fris en fruitig” beneden al hebben we geen van allen het idee dat vandaag een erg actieve dag gaat worden. Enige tijd voor herstel is gewenst en noodzakelijk….

Zodra Chantal ook wakker is gaan we buiten even een frisse neus halen. Even lekker een rondje maken over het terrein van Villa Ragna. Een schitterende plek en na een dag van teveel eten en drinken doet de frisse winterlucht goed.

Rond 13.00 uur nemen we afscheid en rijden we weer terug naar huis. Eenmaal thuisgekomen hebben we allebei behoefte naar een “kater maaltijd” dus worden er een paar eieren met spek en kaas gebakken. Na de maaltijd gaat Frank nog maar even aan de slag met wat schilderwerk. De kachel brandt en de radio staat aan.

Na het avondeten brengen we de rest van de avond door op de bank bij de kachel. We kijken lekker een dvd en om middernacht gaan we naar bed. Tijd om de accu weer op te laden.


Woensdag 2 januari 2019: Time flies when you’re having fun! Vandaag zijn we allebei rond 08.00 uur wakker. Chantal blijft nog even liggen, Frank gaat naar beneden en steekt de kachel aan. Vandaag gaan we op pad. We gaan opnieuw richting Viksjö naar Västanafållet. Voor wie onze blog al langer volgt: Västanafållet is de op één na hoogste waterval van Zweden met een mooie wandelroute in de omgeving. Een groot deel van deze wandelroute hebben we al gelopen in het verleden, maar helaas in de verkeerde richting waardoor we de waterval nog niet gezien hebben. Vandaag gaan we opnieuw op zoek naar de waterval.

Na het ontbijt vertrekken we richting Viksjö. Het is vandaag een mooie dag met een middagtemperatuur van -8. heerlijk weer om buiten te zijn aangezien het ook nog eens onbewolkt is. Na een klein uurtje rijden parkeren we de auto in het natuurreservaat. We maken een schitterende wandeling over een bospad langs het water.

We lopen een hele tijd maar nog altijd geen waterval gevonden. We hebben geen idee hoever het lopen is vanaf deze route, het natuurreservaat heeft 2 ingangen die heel wat kilometers uit elkaar liggen. Gezien het beperkte aantal uren daglicht dat we hebben in deze tijd van het jaar besluiten we op enig moment om toch maar terug te lopen naar de auto. Dan hebben we nog genoeg tijd over om met de auto door het reservaat te rijden totdat we de waterval gevonden hebben. Zo gezegd, zo gedaan. Op het moment dat we bij onze auto terugkomen hebben we inmiddels zo’n 9 kilometer gelopen. Na een autorit van een paar minuten hebben we dan eindelijk de waterval gevallen. We nemen er de tijd om rustig rond te kijken en over het terrein te lopen. Dat levert ons weer een aantal mooie plaatjes op.

Het begint langzaamaan weer donker te worden dus tijd om naar huis te gaan. Na wederom een klein uurtje gereden te hebben komen we om 16.15 uur thuis. De kachel wordt aangemaakt. Chantal gaat lekker even relaxen op de bank terwijl Frank nog even gaat klussen. Een aantal deuren en kozijnen zijn al geschuurd, nu is het tijd om een aantal naden te voorzien van een lijntje flexibele en overschilderbare kit. Ook wordt een kozijn in de badkamer voor de tweede keer geschilderd. Deze is nu klaar en kan weer een aantal jaren mee.

Tevreden met het voorlopige resultaat is het genoeg geweest voor vandaag. Ondertussen heeft Chantal wederom een heerlijke maaltijd bereid. Na het eten spenderen we de avond heerlijk met de voeten op de bank bij de kachel. We drinken een paar borreltjes en rond 01.00 uur is het tijd om naar bed te gaan. Het was een mooie dag in de buitenlucht. We kunnen het hier nog wel een tijdje volhouden!

Als je het leuk vind om onze belevenissen in Zweden te blijven volgen, schrijf je dan gratis in als volger van onze blog. Dit kun je onderaan deze pagina doen. Je krijgt dan automatisch een e-mail, telkens als we een nieuwe blog plaatsen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: