Een bijzondere ervaring

Frank is zoals gebruikelijk weer lekker op tijd wakker. Om 06.30 uur is hij zijn bed uit en besluit nog een klein maar belangrijk klusje te gaan doen. Toen we het huis kochten en voor het eerst de schoorsteenveger lieten komen werden we verrast door de mededeling dat er maar liefst 3 vogelnesten in de schoorsteen zaten. We zeiden toen al direct tegen elkaar dat we daar in de toekomst iets op moesten verzinnen. We zijn natuurlijk maar beperkte tijd in Zweden en onze schoorsteen wordt het grootste deel van het jaar niet gebruikt. Redelijk logisch dus dat vogels het een ideale nestplaats vinden. Aangezien de schoorsteen nu gerenoveerd is maken we meteen ook maar een metalen rooster over de opening van de schoorsteen heen. We hebben eerder deze week een rol gaas gehaald bij de bouwmarkt. Frank meet eerst de exacte afmetingen van de opening op. Aan de constructie van de vonkenvanger op de schoorsteen zit een brede ronde rand waarachter iets geklemd kan worden. Deze rand loopt door aan alle vier de zijkanten van het gat van de schoorsteen. Dat komt goed uit. In dat geval het gaas maar aan alle zijden een goede centimeter breder van de rol afknippen dan kan deze centimeter om deze rand heen gevouwen worden. Daarmee is het rooster dan meteen stevig bevestigd.

Zo, weer een klusje geklaard, hier kan geen vogel meer in. Om 10.45 uur hebben we met onze vrienden uit het dorp afgesproken. Zij gaan vandaag samen met ons op pad. We gaan naar een heel bijzonder evenement dat onderdeel is van de Höga Kusten Motorvecka. We gaan naar de finale van de Zweedse Nationale Kampioenschappen Watercross met sneeuwscooters. Dit is iets wat we nog nooit gezien hebben maar het schijnt nogal een ding te zijn in Zweden. Wij dachten dat jetski’s bedoeld zijn voor waterraces maar het kan met sneeuwscooters dus ook. Eerst gaan we naar onze vrienden toe en ontbijten daar samen lekker in de buitenlucht. Op weg naar hun toe rijden we nog door een paar straatjes bij ons in het dorp waar we nog niet eerder zijn geweest en maken nog wat mooie foto’s aan het meer.

Na een heerlijk ontbijt stappen we met zijn allen in de auto en rijden een schitterende route (die we nog niet kenden) richting het evenement. De entree voor het evenement is 100 sek per persoon en we betalen nog 20 sek voor het parkeren. Er staat een metalen tribune aan het water (vol in de zon), er staan een groot aantal oude Amerikaanse auto’s, een aantal caravans, een springkussen voor de kinderen, een paar eettentjes en wat kraampjes waar t-shirts en andere merchandise gekocht kunnen worden. Het is een voor Zweedse begrippen serieus evenement en men verwacht een grote opkomst. Naarmate de tijd vordert wordt het steeds drukker. Er staat weinig wind dus ondanks het feit dat we aan het water staan is het ook hier knap warm. We treffen ook Marco en Nicole Pieren van Field Sweden op dit evenement. Marco en Nicole helpen beiden bij de organisatie en Marco filmt de wedstrijden met zijn drone.

We kijken wat rond en beginnen steeds beter te snappen hoe deze watercross met sneeuwscooters werkt. Sneeuwscooters zijn natuurlijk niet bedoeld voor op het water. Het drijvend vermogen van die dingen is natuurlijk 0. Dus ze strippen zoveel mogelijk onnodige onderdelen van deze machines om ze zo ligt mogelijk te maken. Ongetwijfeld doen ze ook allerlei aanpassingen aan de machine zodat de techniek een regelmatig verblijf onder water overleeft. Uiteraard zijn de scooters allemaal enorm opgevoerd, waarschijnlijk voorzien van speciaal voor races geprepareerde motors. De deelnemers pakken het wel allemaal professioneel aan. Ze maken een enorm kabaal en zodra een deelnemer een proefronde aflegt over het water zien we hoe het werkt. Je moet eigenlijk constant in meer of mindere mate gas blijven geven want zodra het achterste deel van de rupsband onder de sneeuwscooter teveel in het water wegzakt is het gebeurd. Dat zakt de sneeuwscooter als een steen naar de bodem. Het is echt een kunst om zo’n machine boven water te houden en er dan ook nog mee te kunnen racen.

In iedere heat racen 3 deelnemers tegen elkaar. Er moeten 3 rondes over het parcours afgelegd worden. Tijdens die 3 rondes moet er tenminste 1 keer over de schans gesprongen worden en er moet 1 keer een langere ronde gemaakt worden langs een extra boei in te water. Iedere deelnemer kiest zelf de ronde waarin er over de schans gesprongen wordt en wanneer de lange route genomen wordt. Degene die als eerste over de eindstreep komt gaat door naar de volgende ronde. Het gaat razendsnel en met een enorm spektakel. Met regelmaat gaat er een deelnemer kopje onder. Met name bij het springen over de schans gaat het regelmatig fout en zakt de scooter bij de landing te diep in het water en wordt er onvoldoende gas gegeven op het juiste moment om weer uit het water te komen. Ook wijkt een enkele keer een deelnemer te ver af van zijn lijn en loopt er iemand met zijn scooter vast op een zandbank. Na de eerste ronde van het toernooi zijn er al 5 sneeuwscooters onder water gegaan.

Het geheel is ook niet bepaald zonder risico. Tot 2 keer toe gebeurt er een stevig ongeluk. De eerste keer raken twee deelnemers elkaar met hoge snelheid in het midden van een race. Bij het tweede ongeluk gaat een koploper iets te overmoedig over de springschans. Hij wil het publiek waarschijnlijk vermaken met een spectaculaire sprong maar dit pakt helaas verkeerd uit. Bij de sprong over de schans trekt hij zijn sneeuwscooter te ver achterover waardoor hij bijna op zijn rug in het water belandt en vervolgens het volle gewicht van de sneeuwscooter bovenop zich krijgt. Bij beide ongelukken wordt de wedstrijd geruime tijd stilgelegd en een slachtoffer per ambulance afgevoerd. Een paar dagen later lezen we gelukkig op internet dat beide slachtoffers niets ernstigs aan de ongelukken hebben overgehouden. Tja, motorsport is niet zonder risico…..

Om 16.30 uur nadat de finale geracet is, stappen we in de auto en rijden terug richting huis. We gaan nog even naar de supermarkt om wat frisdrank bij te halen. Met het warme weer van de afgelopen 2 weken vliegt het er doorheen. We besluiten ook meteen met zijn allen lekker een hapje te gaan eten om de dag af te sluiten. We hebben bij ons in de buurt een eettentje met goede pizza’s en kebab.

Uiteindelijk zijn we om 20.00 uur weer thuis. Het was een geweldige dag. Chantal ruimt wat spullen op en gooit de ramen open. Frank trekt nog even zijn werkkleren aan. De zon is van het dak dus een mooi moment om nog wat dakplaten te schilderen.

Na 2 uurtjes werken is er weer flinke vooruitgang geboekt. Na een frisse douche wordt de rest van de avond voor de tv doorgebracht. Het einde van onze vakantie komt nu snel dichterbij. We kijken er niet bepaald naar uit om weer te vertrekken. Weer een geweldige dag is voorbij gevlogen en om 00.45 uur gaan we naar bed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: