Zomer in Zweden

Maandag 23 juli: Frank wilde echt wat langer in bed blijven vanochtend maar dat plan is wederom niet gelukt. Om 05.45 uur springt hij zijn bed uit en Chantal blijft uiteraard gewoon nog lekker even liggen. Niet iedereen is zo gek om tijdens de vakantie midden in de nacht op te staan.

Frank gaat verder met het oliën van de balken in de zijgevel. Het blijft een werkje wat enorm tegenvalt. Het gaat niet erg snel maar het resultaat wordt wel erg mooi. Wanneer Chantal wakker is rommelt ze eerst wat in huis en strijkt de was. Frank heeft zich ondertussen naar het dak verplaatst om de cement- en puinresten van het dak af te halen.

Wanneer Chantal klaar is met de klusjes in huis wil ze graag bessen gaan plukken. Tegenover ons huis heeft ze een aantal volle struiken gezien maar daarvoor moet even wat hoog gras weggemaaid worden. Frank haalt de bosmaaier voor de dag en in een minuut of tien is het maaiwerk gedaan. Chantal haalt in korte tijd 2 bakken vol met bessen uit de struiken en dan heeft ze nog niet een kwart van de bessen die er in hingen. Ze maakt de bessen vervolgens schoon en haalt er de kapotte/geplette bessen tussenuit.

Tussendoor houden we even een pauze met een drankje. Het is vandaag gelukkig iets minder warm dan de afgelopen dagen maar met 27 graden is het in de zon nog steeds lekker warm. Frank gaat na de pauze nog even verder met het oliën van de balken.

Om 16.00 uur rijden we nog even op neer naar de supermarkt voor een kleine boodschap en voor het retourneren van een groot aantal lege flessen en blikjes. Ook brengen we nog even oud papier en plastic afval naar het containerparkje. Nadat we thuis gekomen zijn gaan we eerst even eten want na het eten willen we nog even het werk van vandaag afronden. Chantal gaat na het eten frambozen plukken op het kavel voor ons huis. Er staat een groot aantal frambozenstruiken maar door de droogte van dit jaar zijn er niet zoveel frambozen. Bovendien zijn ze wat kleiner dan vorig jaar. Chantal weet toch nog een behoorlijke bak frambozen bij elkaar te plukken.

Verse frambozen

Frank maakt vandaag het oliën van de balken in de zijgevel af. Ontzettend blij dat deze klus klaar is maar het resultaat mag er wezen. Over een paar jaar moeten we dit opnieuw doen voor het behoud van het hout. Maar eerst volgend jaar zomer de balken aan de andere kant van het huis.

De frambozen zijn schoongemaakt. Een gedeelte in de vriezer en de rest gooien we in de……….drank 🙂

Frambozen in de drank

De rest van de avond brengen we voor de televisie door met een hapje en een drankje. Morgen weer een dagje vrijaf en genieten van het mooie weer in de Zweedse natuur.


Dinsdag 24 juli: de dag begint wederom zonnig. Rond 09.00 uur zitten we in de buitenlucht aan het ontbijt. Vandaag gunnen we onszelf wederom een rustdag. We besluiten de koelbox te vullen met eten en lekkers en rijden vandaag naar het meer bij Gålsjo Bruk. We nemen ook een paar tuinstoelen mee want we kunnen de auto letterlijk aan het meer parkeren dus we hoeven niet met onze spullen te sjouwen. Het is niet ver rijden en zodra we onderweg zijn laten we Marco en Nicole Pieren van Fields Sweden weten dat we vandaag in de buurt zijn. We krijgen al snel een berichtje terug dat ze waarschijnlijk vanmiddag ook naar het meer komen. Bij aankomst zijn we helemaal alleen. We installeren ons bij het water met de auto op zo’n 50 meter met de koelbox achterin. Wat een heerlijke plek om te relaxen!

Halverwege de middag komen Marco, Nicole en de kinderen erbij. We kletsen, eten en drinken en zwemmen samen. Alles bij elkaar wordt het weer een fantastische middag. Wat is het toch heerlijk om in onze gemeente een kleine groep fijne Nederlandse en Vlaamse mensen te hebben die allemaal om dezelfde redenen naar Zweden zijn getrokken. Rond 17.00 uur rijden we terug naar huis. Frank wil nog wat werkzaamheden op het dak doen. De ergste warmte is voorbij dus het zal in het begin van de avond vol te houden zijn op het dak. Chantal heeft ook nog wel wat dingen in huis waar ze zich mee bezig kan houden.

Bij thuiskomt begint Chantal met de voorbereidingen voor het eten. Frank trekt snel zijn werkkleding aan en gaat aan de slag met het schilderen van de metalen dakplaten. Aan de voorzijde van het huis is er op de meeste dakplaten sprake van oppervlakkige roestvorming. We hebben een aantal potten zilvergrijze Hammerite gekocht en daar kunnen we al de roest mee wegwerken. het is geen klusje wat even in 1 avondje gedaan kan worden maar er kan in ieder geval een begin gemaakt worden.

Rond 20.00 uur moet Frank stoppen met het werk. De buitenlucht koelt af en het wordt vochtig op het dak. De condensvorming wordt zichtbaar dus een goed moment om de werkzaamheden voor vandaag te staken. Op dat moment heeft Chantal het avondeten ook klaar. We werden verwend met langzaam gegaarde chili-varkenshaas in rode wijnsaus met gemengde groenten en aardappeltjes. En als dessert hebben we bosvruchten yoghurt met verse rode bessen. Geen straf……

 

Na het eten doen we de afwas en gaan we allebei nog even onder de douche. Time to relax! De rest van de avond kijken we tv. Weer een heerlijke dag voorbij gevolgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: