Mooi werk

De wekker loopt om 07.00 af. Vandaag komen Jan en Nicole uit Resele weer vroeg naar ons toe omdat we met deel 3 van de renovatie van onze schoorsteen aan de slag gaan. Frank is buiten bezig om wat spullen klaar te zetten wanneer een buurvrouw voorbij komt joggen. Ze loopt iedere ochtend voorbij, onze straat leent zich erg goed om een stuk te joggen (ruim 15 kilometer rechtdoor). Ze stopt even en komt een praatje maken. Ze komt uit Stockholm en heeft samen met haar man een vakantiehuis verderop bij ons in de straat. Ze volgt al een tijd alle werkzaamheden aan ons huis en wilde ons een compliment geven voor hoe mooi het huis geworden is. Ze is erg onder de indruk van al het werk dat we aan het huis doen en vindt het één van de mooiste huizen in de straat geworden. Altijd leuk om zo’n compliment te horen. Ze nodigt ons uit om eens bij hen langs te komen als we tijd en zin hebben. Dat zal helaas deze vakantie niet meer lukken want zij vertrekken morgen alweer terug naar Stockholm. Misschien een volgende keer…..

Om 07.45 uur zijn Jan en Nicole bij ons gearriveerd en we beginnen de ochtend natuurlijk met koffie. Jan en Frank gaan al snel samen het dak op voor het fijne hak- en breekwerk. De laatste stenen worden verwijderd en komen in emmers naar beneden. De stenen die hergebruikt kunnen worden gaan eerst in een bak met water en ondertussen worden de nieuwe stenen het dak op gesjouwd.

Terwijl Jan aan de slag gaat met het metselwerk gaat Frank aan de slag met het uitkrassen van de oude, uitgedroogde voegen. Aangezien we nu toch bezig zijn kunnen we het allemaal maar meteen goed aanpakken en alle slechte voegen ook meteen opnieuw invoegen. Het is namelijk de bedoeling dat we de komende 10 tot 20 jaar geen werk meer aan de schoorsteen hebben. Tussendoor is er tijd voor Fika al kunnen we Jan niet blij maken met zoetigheid.

De werkzaamheden verlopen weer soepel. De bovenste drie lagen van de schoorsteen zijn weer opnieuw opgemetseld en het geheel ziet er nu al een stuk beter uit dan het was. De voegen die vernieuwd moeten worden zijn allemaal uitgekrast. Na nog een koffiebreak trekt de lucht open en gaan Jan en Frank op het dak verder met het opnieuw invoegen van een groot deel van de schoorsteen. We zijn erg benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn als de schoorsteen dadelijk ook helemaal opnieuw in kleur geschilderd is.

Rond 11.30 uur hebben we de klus helemaal geklaard en het resultaat mag er wezen. De nieuwe stenen zijn van een ander formaat dan de oude stenen maar met creativiteit hebben we deze combinatie toch kunnen laten werken. Chantal heeft gisteren en vanochtend gewerkt aan een heerlijke lunch waar we met zijn vieren van kunnen gaan genieten. Traditioneel Italiaanse pasta met tomatensaus, gehaktballetjes en rosbief met pesto. Daarnaast een grote pan met kip masala met aardappeltjes, boontjes en gekookt ei. Precies op het moment dat we van de lunch willen gaan genieten wordt het bewolkt en begint het een beetje te druppelen. Jan en Frank tillen de tafel met alles erop voorzichtig de garage in, daar zitten we uiteindelijk mooi droog.

Tijdens de maaltijd druppelt het een beetje. Op afstand rommelt het flink, er hangt behoorlijk onweer in de lucht. Ineens krijgen we een sms van ons heat guard systeem in huis met de melding dat de stroom is uitgevallen. Gelukkig was het eten net klaar en goed warm dus wat ons betreft geen probleem. We genieten van de maaltijd en nadat we vol en rond zijn brengen we de vaat naar binnen. We kletsen nog even na maar ondertussen nog altijd geen stroom. Om 15.30 uur nemen we afscheid van elkaar en vertrekken Jan en Nicole weer naar huis. We gaan elkaar deze vakantie zeker nog zien. Net nadat Jan en Nicole vertrokken zijn begint het weer zachtjes te regenen. Een minuut later valt het water met bakken uit de hemel. Aj, als dat maar goed gaat met de net gemetselde schoorsteen. Frank gaat met een paar grote vuilniszakken het dak op in een poging de schoorsteen in te pakken. Hij komt al snel tot de conclusie dat dat niet gaat werken en geen zin heeft.

Een beetje nat

Gelukkig valt de regen recht naar beneden. Door de deksteen en vonkenvanger op de schoorsteen worden de stenen van de schoorsteen wel nat maar slaat er geen regen tegenaan. Met andere woorden: niks aan de hand, we hoeven ons geen zorgen te maken over het metselwerk. Nadat het uiteindelijk stopt met regenen gaat Frank aan de slag met het verwijderen van cement- en puinresten van het dak. Chantal wil graag binnen aan de slag met de was en afwas maar helaas…….nog altijd geen stroom. Uiteindelijk gaan we maar even onder ons overdekt terras zitten (de garage). De fikse regen is een welkome verandering in het weer. Het is al tijden kurkdroog en de grote hoeveelheid water die er vanmiddag valt is goed voor de grond.

Uiteindelijk hebben we om 17.30 uur weer stroom. Frank springt onder de douche en Chantal gaat binnen aan de slag met afwassen, stofzuigen, enz. Om 19.30 uur is alles aan kant en heeft Chantal ook gedoucht. We ploffen op de bank neer met een borrel en wat lekkers. De rest van de avond kijken we wat tv. Rond 01.00 uur is het tijd om te gaan slapen. Weer een goede en leuke dag achter de rug waarbij we weer wat werk verzet hebben.

2 gedachten over “Mooi werk

Voeg uw reactie toe

  1. die dag waren wij in Strömsund om de route van de Vildmarksvägen te doen en zaten midden in dat gerommel! 🙂 een zwaar onweer, heel veel regen en geen stroom tot middernacht in onze B&B 🙂

    Like

    1. Dan heeft het stroomverlies bij ons niet eens zo lang geduurd haha. We hebben nog net geen vreugdedans in de regen gedaan. We hebben het nog niet eerder meegemaakt dat we zo blij waren met regen tijdens de vakantie.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: