Het dak op!

Vandaag loopt de wekker om 07.00 uur af. Niet dat het echt nodig was want Frank was al wakker. Vandaag komt onze vriend Jan ons helpen met deel twee van de renovatie van de schoorsteen. Jan is rond 07.45 uur bij ons en heeft gisteren thuis nog een functionele houten stellage in elkaar getimmerd die we rondom de schoorsteen kunnen bevestigen. Op die manier kunnen we veel veiliger en gemakkelijker werken omdat we niet constant op het gladde, schuine dak staan. Eerst moeten we dit houten frame wel even het dak op sjouwen en met een paar planken aan elkaar bevestigen.

Steentje voor steentje halen we voorzichtig een deel van de andere zijkant van de schoorsteen uit elkaar. De bovenste drie rijen stenen worden in zijn geheel verwijderd en het dak ligt bezaaid met stukjes puin en cementresten. De kapotte stenen worden in emmers van het dak afgehaald. De nog bruikbare stenen leggen we in de tuin in een grote bak water zodat ze goed vochtig zijn. Met dit warme weer is het goed als ze door en door nat zijn zodat het nieuwe cement straks goed hecht. Ook nu gaat de gedeeltelijke sloop van de schoorsteen weer super en binnen een half uur hebben we opnieuw alle stenen eruit die vervangen moeten worden.

Gelukkig hangen er vandaag een paar wolken in de lucht. Af en toe is de zon even verscholen achter de wolken. Dat maakt het een stuk beter vol te houden op het dak. Nadat de gedeeltelijke sloop van vandaag klaar is, maakt Jan cement aan en gaat hij aan de slag met het metselwerk. We kunnen opnieuw een aantal van de oorspronkelijke stenen hergebruiken zodat we alleen op de bovenste laag van de schoorsteen nieuwe stenen hoeven te gebruiken. Terwijl Jan werkt aan het metselwerk, krast Frank de slechte voegen in de gehele schoorsteen uit zodat deze uiteindelijk opnieuw ingevoegd kunnen worden. Alles bij elkaar verloopt het werk vanochtend opnieuw voorspoedig. Rond 12.00 uur zijn de werkzaamheden aan de schoorsteen weer klaar voor vandaag. Jan heeft helaas geen tijd meer om te blijven lunchen, hij heeft vanmiddag nog andere zaken op de agenda staan.

Na de lunch rijden we even naar de bouwmarkt in Solleftea. Hier halen we de verf voor de schoorsteen op want die is inmiddels binnengekomen. Ook kopen we een paar dozen met lange schroeven speciaal voor dakplaten. De dakplaten op ons dak zitten allemaal bevestigd met lange nagels en door de werking van het hout en het weer komen deze door de tijd wat los. Daarom liggen niet alle dakplaten overal mooi strak op het dak. Zodra we thuis zijn gaat Frank nog even het dak op om een groot aantal van die lange nagels te vervangen door lange schroeven. Deze schroeven blijven namelijk wel goed vastzitten door de schroefdraad.

De loopdeur in de garage staat al een tijdje niet al te best in de verf. Tijd om de verf af te krabben en vervolgens de deur een aantal keren opnieuw te schilderen (waarschijnlijk 3 keer). Het afkrabben van de verf kost uiteindelijk een stuk meer tijd dan verwacht. Veel richeltjes in het hout dus best een precies werkje. Voor het avondeten is de deur zo goed als kaal gemaakt en opnieuw voor de eerste keer geschilderd.

Na het schilderwerk wordt er nog even van het uitzicht genoten met een biertje en daarna is het tijd voor de warme maaltijd. Chantal heeft weer iets lekkers klaargemaakt. Rijst met Indische groente en gemarineerde kip met ontbijtspek.

Dinner is served
Dinner is served
Nice view
Nice view

Na het eten relaxen we op de bank. Alle ramen tegen elkaar open en de ventilator aan om een beetje verkoeling te krijgen in huis. Ons huis is enorm goed geïsoleerd. Dat heeft op de meeste momenten enorm veel voordelen. Alleen wanneer de warmte eenmaal in het huis zit, na weken van aanhoudende hitte, is het minder fijn. Rond middernacht kunnen we onze ogen niet meer openhouden. Tijd om naar bed te gaan. Morgen weer een rustdag….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: