Werk op hoogte

Om 05.15 uur loopt de wekker af. Meteen opstaan want om 06.00 uur zijn Jan Verschueren en Nicole de Bruyn van Villa Ragna en Jani Creations bij ons om te helpen bij de renovatie van onze schoorsteen. Wij hebben al een tijdje contact met elkaar en afgelopen winter waren we bij Jan en Nicole op bezoek toen de renovatie van de schoorsteen ter sprake kwam. Frank heeft geen ervaring met metselen, Jan wel. Daarnaast vindt Jan precies en mooi werk erg leuk om te doen. Dus hebben wij uiteraard meteen gevraagd of Jani Creations deze renovatiewerkzaamheden voor ons kon uitvoeren.

Om 06.00 uur zijn Jan en Nicole bij ons. Frank heeft ondertussen de spullen die we nodig hebben al klaargezet. We gaan vrijwel meteen aan de slag aangezien het nu al 20 graden is. Rond 10.00 uur kun je waarschijnlijk een biefstuk bakken op onze dakplaten en aangezien Jan en Frank allebei als biefstuk doorkunnen leek het ons verstandig op tijd te stoppen met het werk op het dak.

We ontdekken zodra we op het dak staan al snel de eerste tegenslag. Bovenop de schoorsteen ligt een grote deksteen waarop de vonkenvanger is gemonteerd. Deze deksteen weegt gemakkelijk 100 kg. Geen doen om die te verwijderen en met twee man van het dak af te tillen. De kans is aanwezig dat we het ding laten vallen en/of zelf van het dak af donderen. Hmmmmm, dat betekent dat we de renovatie in etappes uit moeten voeren. Hadden we de deksteen eraf kunnen halen dan hadden we ineens de bovenste lagen stenen compleet kunnen vervangen. Nu kunnen we vandaag maar 1 zijkant van de schoorsteen renoveren. Voorzichtig de slechte en loszittende stenen vervangen en daar nieuwe stenen inmetselen. Aan meer dan 1 zijkant een paar rijen stenen verwijderen is onverantwoord. De deksteen kan loskomen en eraf vallen met alle gevolgen van dien. Daarnaast mag de deksteen niet te zwaar rusten op de nieuw ingemetselde stenen want dan zakt het geheel aan de vers gemetselde zijde in. Dat betekent dat we na vanochtend zeker nog 2 ochtenden nodig hebben om de rest van de renovatie te doen.

Het goede nieuws: het is heerlijk weer, we hebben goed gezelschap, de slechte stenen komen vrij gemakkelijk los en een aantal zijn nog helemaal heel en kunnen opnieuw gebruikt worden. Binnen een half uur hebben de stenen verwijderd die vandaag vervangen kunnen worden.

Om 09.30 uur is het eerste deel van het kap-en metselwerk gedaan. We spreken af op donderdag en zondag verder te gaan met de renovatie. We kletsen en drinken nog wat waarna Jan en Nicole weer huiswaarts gaan. We hebben vanochtend al gemerkt dat we te weinig cement in huis hebben dus we moeten nog even naar de bouwmarkt om wat bij te halen. We zijn al zeker niet ontevreden met het eerste resultaat.

Rond het middaguur zijn we weer terug van de bouwmarkt. De rest van de dag zullen we thuis moeten blijven en ieder half uur de schoorsteen met een plantenspuit nat moeten nevelen. Het is ruim 30 graden en de schoorsteen staat vol in de zon. Als we de schoorsteen niet nat houden dan droogt de cement te snel waardoor het niet hecht. Met andere woorden: dan is het werk voor niets geweest.

We genieten van een lekkere lunch in de tuin en Chantal heeft bedacht dat ze vanmiddag wat onkruid tussen de stenen van ons terras gaat verwijderen. Frank gaat eerst aan de slag met het oliën van de funderingsbalken. Dat is al in geen jaren gebeurd en voor het behoud van het hout is het hoognodig.

Het oliën van de balken gaat snel en is een gemakkelijk klusje. In een paar uur tijd zijn alle funderingsbalken 3 keer in de olie gezet. Dat kan er weer een tijdje tegenaan. Het was ook meteen een geschikt moment om de staat van de funderingsbalken te controleren. We komen tot de conclusie dat we in het voorjaar van 2019 2 funderingsbalken gaan laten vervangen aangezien deze veel geleden hebben. Geen heel ingewikkelde klus maar wel één die we uit gaan besteden.

Er is vanmiddag nog wat tijd over. We hebben vandaag al behoorlijk wat gedaan gekregen maar we hebben nog wat energie over. We hebben tijdens onze voorjaarsvakantie de buitendeur aan de achterkant van het huis opnieuw gebeitst. De voordeur staat op zich nog prima in de beits maar deze deur even schuren en opnieuw beitsen is geen groot karwei. Dus pakken we dat klusje ook nog maar even op..

Nadat deze klus klaar is springt Frank onder de douche terwijl Chantal weer een heerlijke maaltijd klaarmaakt. Vanavond eten we pasta met vis en garnalen, erg lekker!

Na het eten krijgen we bezoek van onze Nederlandse vrienden uit het dorp. Ze nemen een 6 meter hoge ladder voor ons mee. Onze ladder is maar 4 meter hoog en dat is niet hoog genoeg om de houten balken in de zijgevel te kunnen oliën (wat deze vakantie ook nog op de planning staat). We hebben elkaar alweer een paar maanden niet gesproken dus we hebben meer dan voldoende stof om bij te kletsen. Het wordt een gezellige avond (zoals altijd met deze fijne mensen) en uiteindelijk gaan we rond 00.30 uur naar bed. Morgen gaan we relaxen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: