Een 2-daagse combi

Vrijdagochtend is het bewolkt. Het heeft vannacht flink geregend en volgens de weersverwachtingen wordt het vandaag een wat grauwe dag. Na het douchen, aankleden en ontbijten rijden we naar Solleftea om wat bouwmaterialen te halen bij de Bygg XL. We moeten wat verf halen, verfbakjes, kit en stenen voor de schoorsteen. De schoorsteen wordt komende zomer gerenoveerd dus kunnen we de materialen daarvoor maar alvast grotendeels in huis hebben.

Op de terugweg naar huis halen we nog een metaalschaar bij de Bolist bij ons in de buurt en daarnaast nog wat plaatmateriaal voor een kleine reparatie die aan het dak moet worden uitgevoerd. Deze reparatie zal echter nog even moeten wachten. Het is vandaag wat regenachtig weer met af en toe een bui. Niet bepaald de ideale omstandigheden om op het dak te werken.

Als we thuiskomen gaat Chantal aan de slag met de voorbereidingen voor het eten van vanavond. We krijgen aan het einde van de middag bezoek en zij blijven gezellig eten. Frank gaat nog even wat hout zagen in de garage zodat het laatste restje stookhout dat nog gezaagd moet worden ook klaar is. Chantal verschoont nog even de bedden en er wordt nog een wasje gedraaid. Alles bij elkaar een rustige middag.

Om 17.30 uur komt ons bezoek uit het dorp.We eten samen lekker uitgebreid, kletsen bij en brengen zo een groot deel van de avond door. Ons bezoek vertrekt ’s avonds rond 22.00 uur weer naar huis. De avond is weer voorbij gevlogen. We kijken nog wat tv en gaan uiteindelijk rond middernacht naar bed.


Zaterdag 12 mei: om 07.30 uur is Frank weer uit bed. Hij gaat naar beneden, leest op de bank in een boek maar valt dan toch nog even op de bank in slaap. Chantal is om 08.45 uur beneden. Vandaag wilden we eigenlijk een wandeling gaan maken in een natuurpark in Junsele maar gezien de stevige regenval van gisteren denken we dat het vrij drassig zal zijn. Vandaag wordt het weer mooi weer, half bewolkt met 22 graden. Beter om die wandeling morgen te gaan doen. We besluiten daarom vandaag naar Härnösand te gaan. Na het ochtendritueel van douchen, aankleden en ontbijten stappen we om 10.30 uur in de auto. Om 11.30 uur rijden we Härnösand binnen en komen vrijwel direct bij een Amerikaans oldtimer treffen uit. Voor de regelmatige Zweden-ganger is dit geen vreemd fenomeen. De Zweden zijn dol op van die oude Amerikaanse benzineslurpers en komen met regelmaat bij elkaar op allerlei verschillende evenementen. We parkeren de auto en gaan maar eens even een kijkje nemen. Wij kunnen die Amerikaanse oldtimers ook wel waarderen……

Na hier zo’n 45 minuten rondgekeken te hebben besluiten we de stad in te gaan. De laatste keer dat we in Härnösand waren was het winter en sneeuwde het als een dolle.

Na 1,5 kilometer gereden te hebben komen we bij een Dollarstore uit. Die zijn we in Sundsvall al verschillende keren voorbij gereden maar het wordt nu wel hoog tijd om eens binnen te wandelen bij deze koopjeshal. Wie weet welke bruikbare spulletjes we nog tegenkomen.

Bovenstaande foto’s stuurden via WhatsApp naar onze dochter Isa die al snel terug reageerde dat ze enorm teleurgesteld was dat ze er niet bij was en dat we, de volgende keer dat ze meegaat naar Zweden, weer naar deze winkel toe moeten. Zo’n winkel is natuurlijk helemaal geweldig voor een meid middenin de pubertijd 🙂

Na wat aankopen te hebben gedaan bij de Dollarstore (shampoo, deodorant, vershoudbakjes, etc.) maken we een wandeling door Härnösand. Het valt ons op dat er eigenlijk weinig te doen is. De binnenstad lijkt een beetje op zijn Amerikaans ingericht met blocks. Straten en zijstraten in een ruitvorm. Overzichtelijk omdat je niet snel verloren loopt maar verder vonden wij het op een aantal mooie panden na niet erg bijzonder. Wel zijn we ook nog even in de dom van Härnösand geweest (de kleinste domkerk in Zweden) en die zag er erg mooi uit. Ook maakten we nog een wandeling over de kade, langs de kust. Daar merkte je meteen dat het water nog erg koud is want de temperatuur daalde aan het water meteen een paar graden ondanks het feit dat er nauwelijks wind stond.

Er zijn een aantal bezienswaardigheden die we in en rond Härnösand nog willen bezoeken maar dat doen we op een ander moment. Nog niet alles is open aangezien het voorjaar nog maar net is gestart en bovendien hebben we de rest van ons leven nog de tijd om alles in Zweden te ontdekken.

Omdat het zo’n schitterend weer is besluiten we halverwege de middag weer naar huis te rijden. We willen graag nog lekker even in de zon in de tuin zitten en Frank heeft ook nog een klusje op het dak te doen. Afgelopen winter zagen we aan de achterkant van het huis ijspegels onder de overstek van ons dak hangen. Dat kan eigenlijk niet als het dak waterdicht is. Er moet dus ergens wat water lekken. Eerder deze week heeft Frank al ontdekt waar het aan ligt (iets wat afgelopen winter niet kon gezien het dikke pak sneeuw dat op het dak lag). Op ons dak is een sneeuwrek gemonteerd. Dit sneeuwrek is in het verleden een keer verplaatst. De oude bevestigingspunten op het dak zijn toen niet goed weggewerkt. Er is een beetje voor een gemakkelijke “quick and dirty” oplossing gekozen door de oude schroefgaten in het dak maar af te sluiten met een mopje kit. Door de tijd werkt die kit, droogt uit en sluit dus niet meer goed af. Zo zag het er uit….

Het sneeuwrek heeft 3 bevestigingspunten en de oude bevestigingspunten zagen er zo uit. Frank gaat de kitresten verwijderen, met een metaalschaar plaatjes knippen uit dakplaatmateriaal, de gaten opvullen met kit, de plaatjes insmeren met kit die speciaal voor afdichtingen op daken is en zo het probleem definitief verhelpen. Hierbij een foto overzicht van het klusje.

De zes oude gaten zijn volledig opgevuld met kit en afgesloten met metalen plaatjes. Dit kan niet meer gaan lekken. Het knippen van de metalen plaatjes viel niet mee. Je probeert toch een beetje mooi werk af te leveren (ondanks dat het reparaties op het dak betreft) maar metaal laat zich niet zo gemakkelijk knippen. Al met al zijn we tevreden met het resultaat. Het is even tijd voor een pauze met een biertje in de zon, dadelijk nog even verder met wat schilderwerk op het dak.

Carlsberg 2,8%

Een Carlsberg 2,8% in de zon, in een adembenemend mooi land met de vrouw van mijn dromen. Wat kan een vent zich nog meer wensen……..

Na de pauze nog even terug het dak op om de ladder verder te schilderen. Het is geen mooie ladder maar hij is stevig en met een nieuwe lik verf kan hij nog jaren mee. Wij investeren graag in ons huis en zijn niet te beroerd om dingen te vernieuwen, maar als we nog jaren verder kunnen met deze ladder door een nieuwe laag verf dan gaan we geen nieuwe kopen. Al met al zijn we zeker niet ontevreden over het eindresultaat.

Het voorjaar is echt in een paar dagen tijd enorm op gang gekomen. Toen we hier 9 dagen geleden aankwamen lag er nog behoorlijk wat sneeuw in onze tuin. Nu is door het weer het gras al dusdanig gegroeid dat Frank een stuk van onze tuin kan gaan maaien. Dat wordt nog snel even gedaan voor het avondeten.

Rond 18.00 uur is het genoeg geweest. Frank springt even lekker onder de douche terwijl Chantal aan de slag gaat met het eten. Na de avondmaaltijd ploffen we rond 20.00 uur op de bank. We zetten een aantal ramen tegen elkaar open want het is knap warm in huis. Dan begint het ineens te regenen terwijl dat totaal niet voorspeld was. Grrrrrr, we hebben net nog schilderwerk op het dak gedaan. Hopen dat we dat niet opnieuw hoeven te doen. We zullen het morgen wel zien……

De rest van de avond brengen we voor de televisie door. Morgen alweer onze laatste volle dag in Zweden voordat we maandag weer richting Stockholm moeten voor onze terugreis naar Nederland. Laat we er nog maar even maximaal van genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: