Naturreservatet Rotsidan

Nadat we gedoucht en ontbeten hebben vertrekken we rond 09.45 uur richting Naturreservatet Rotsidan in de omgeving van Nordingra. Een schitterend stukje van de Zweedse Hoge Kusten. Na een rit van ongeveer 1.15 uur komen we aan op de parkeerplaats aan het begin van de wandelroute. Het moet gezegd worden, de rit er naartoe was al adembenemend op sommige stukken. De temperatuur aan de kust is wat lager dan bij ons in het dorp. De dag begint hier dus nog wat fris en we starten onze wandeling met een vest aan (het is slechts 11 graden). Op het programma staat een wandelroute door het natuurreservaat van een kleine 11 kilometer.

Na een paar honderd meter te hebben gelopen komen we uit op een strandje met aan de linkerkant van ons een uitgestrekt rotsenstrand. Over dit stuk rotsenstrand liggen volgens de omschrijving uit ons wandelboek normaal gesproken loopsteigers maar die liggen er nu (nog) niet. Ik denk dat we nog te vroeg in het seizoen zijn want we zien deze steigers een stukje verderop wel opgestapeld liggen. We stappen van steen op steen over het complete rotsenstrand heen tot op een punt waarop we niet meer verder kunnen. We hebben schitterende uitzichten, het zeewater ruikt heerlijk en achter ons zien we een flinke heuvel met een aantal recreatiewoningen erop vol met rotsen, naaldbomen, bodembedekkers en ander groen. We kunnen er eindeloos over vertellen maar beelden zeggen meer dan woorden……

Nadat we niet meer verder kunnen op het rotsstrand gaan we tegen de heuvelrug omhoog. We zijn nu al van de wandelroute afgeweken dus we moeten even zoeken om weer op de route uit te komen. Op de heuvel komen we op een gruspad uit waaraan een aantal schitterende vakantiehuizen staan. Hier zien we ook snel genoeg weer bordjes die de wandelroute aangeven. We lopen eerst een stuk landinwaarts en zien dan vervolgens de verfmarkering van de wandelroute op een aantal bomen. We lopen een stuk door de bossen en volgen de blauwe markeringen voor de wandelroute en komen vervolgens op een schitterend rotsstrand uit. We besluiten hier een pauze in te lassen op een mooi plekje in de zon op een vlakke rots. Even van het uitzicht genieten, wat drinken en eten.

Na hier een half uurtje genoten te hebben van het uitzicht, de zon en het geluid en de geur van de zee lopen we weer verder. Dit is een relatief vlak stuk rotsstrand. Na een flink stuk lopen komen we bij een stuk keienstrand uit en hier wordt het een stuk uitdagender. Stapje voor stapje gaan we over de keien, weer een stukje landinwaarts waar de wandelroute over een goed begaanbaar pad verder gaat om daarna weer over een stuk keienstrand te lopen. Stapje voor stapje, van kei naar kei, voorzichtig en oplettend zodat we onze enkels niet breken. Het valt ons op dat er ook op deze route enorm veel elanden keutels liggen. Hier moeten de afgelopen winter veel elanden gezeten hebben want de hoeveelheid keutels die overal ligt is echt enorm. Na weer een paar kilometer gelopen te hebben komen we op weer een mooi stuk strand uit waar we opnieuw een pauze nemen. Inmiddels is de temperatuur zover opgelopen dat we onze vesten uitgedaan hebben en we het zelfs vrij warm hebben van alle fysieke inspanning. Maar we genieten er voor de volle 100% van.

Nadat we opnieuw een half uurtje pauze hebben gehad lopen we weer verder. Na dit stuk van de route verlaten we het strand en lopen we een stuk landinwaarts. Na een flink stuk door de bossen gelopen te hebben komen we bij een kapelletje uit in een baai. Schattige huizen aan het water, ideale plek om te vissen en de vangst aan haken op te hangen. Op dit stuk loopt het ook even mis met de wandelroute. De aanwijzingen kloppen niet helemaal meer als we bij een huis uitkomen waar we langs zouden moeten om bij een parkeerplaats uit te komen. We staren even rond, lopen een stukje heen en weer en ineens komt er een wat oudere Zweedse man naar buiten met de vraag of we verdwaald zijn. Hij schijnt het vaker mee te maken dat er mensen rondom zijn huis de weg zoeken en hij weet precies waar we naartoe moeten. Hij loopt een stukje met ons mee tot waar de wandelroute weer verder gaat en geeft ons nog enkele instructies over de rest van de route. Wat zijn de Zweden toch vriendelijk en behulpzaam.

We zijn nu aanbeland bij de laatste 3 kilometer van de wandelroute en in alle eerlijkheid beginnen we de vermoeidheid te voelen in onze benen. Na zo’n 40 minuten komen we weer bij het startpunt van de wandelroute uit: de parkeerplaats waar onze auto staat. Het was een ronduit adembenemende wandelroute maar we zijn knap vermoeid en blij dat we het gehaald hebben. De route was toch zwaarder dan verwacht gezien de stukken die we over rotsen gelopen hebben. We rijden op ons gemak terug naar huis en na zo’n 10 kilometer komt er ineens in hoog tempo een grote vos de weg over gerend. Het ging veel te snel om te fotograferen maar het was een flinke vos die erg mooi in zijn vacht zat. Op de terugweg rijden we nog even langs de bouwmarkt in Solleftea en de ICA om wat kleine inkopen te doen. Om 18.15 uur zijn we weer thuis.

Frank gaat nog even wat hout zagen in de garage terwijl Chantal aan een stevige maaltijd begint. Rond 20.00 uur staat het eten op tafel.

Rond 21.00 uur ploffen we uitgeput op de bank. We kijken wat tv, drinken een borrel en relaxen de rest van de avond. Morgen blijven we weer een dagje thuis. Ook morgen wordt het schitterend weer en we hebben nog wel wat dingen die we rondom huis willen doen. Het was een geweldige dag. Life is good in Sweden!!

Wordt door onze blog je interesse in Zweden en in het bijzonder de provincie Västernorrland aangewakkerd? Sluit je dan aan bij onze Facebook Groep: Bestemming Västernorrland Zweden 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: