Een beetje snoeien

Om 07.30 uur is Frank uit de veren. Tijd om in de tuin aan de slag te gaan en de enorme houtstapel op te ruimen en te verplaatsen naar onze “groenhoop” in de bossen achter de garage. Het is behoorlijk wat sjouwwerk en het kost de nodige energie. Voordeel is wel dat we nog behoorlijk wat goed, bruikbaar stookhout uit de berg halen wat we later nog kort kunnen zagen.

Chantal is om 09.15 uur ook van de partij, pakt de bladhark en gaat bladeren bij elkaar harken op verschillende hopen zodat we die straks ook op de groenhoop kunnen deponeren. Na een paar uur werk en 15 kruiwagens bladeren verder is het genoeg geweest. De tuin is er flink op vooruit gegaan.

Rond 11.00 uur vinden we het tijd voor een flinke pauze en een lekker ontbijt. Chantal maakt een lekker kopje soep warm met een broodje en we eten samen lekker buiten op de oprit. Na de maaltijd gaat Frank aan de slag met de volgende klus. Het kavel voor ons huis is een paar duizend vierkante meter groot en in bezit van een buurman zo’n 800 meter verderop in de straat. Vorige zomer kwam hij meerdere keren bij ons op bezoek om een praatje te maken. Hij vertelde ons dat het kavel voor ons huis van hem was en door hem niet gebruikt werd. Er is een wildgroei aan bomen en struiken op het kavel en dat kan op termijn ons uitzicht over het kerkje en het meer flink belemmeren. Hij heeft ons toestemming gegeven om alles wat mogelijkerwijs ons uitzicht belemmert om te zagen wanneer we maar willen. Nou, dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Frank gaat aan de slag met een grote snoeischaar en de zaag.

Het is een enorme lap grond met gigantisch veel struiken en kleine boompjes dus dit snoeiwerk is niet zomaar even gedaan. De komende dagen zal hier nog vaker aan gewerkt worden maar een begin is gemaakt. Na nog een paar uur krom staan heeft Frank er genoeg van voor vandaag. De fysieke vermoeidheid begint toe te slaan en het is tenslotte wel vakantie.

We waren vandaag eigenlijk ook nog van plan een paar deuren en kozijnen binnen in huis te schuren. De weersvoorspellingen gaven namelijk aan dat het de hele dag bewolkt zou zijn. Nou is de zon vanochtend al redelijk op tijd verschenen dus dit plan stellen we voorlopig maar uit. Frank gaat zich douchen en aankleden, Chantal heeft dat al gedaan. We gaan vanmiddag nog maar eens even een lekkere wandeling in de natuur maken. We blijven redelijk dicht bij huis en rijden naar Österasens Hälsohem om daar één van de wandelroutes te verkennen die we afgelopen winter niet hebben gelopen.

We kiezen de wandelroute van 5,5 kilometer en vragen ons meteen af of we het gaan redden gezien de zware fysieke werkzaamheden van eerder vandaag. Ach ja, het weer is lekker en we zijn in de natuur. We kunnen altijd omdraaien als de vermoeidheid toeslaat. Op de wandelroute zien we overal flinke hoeveelheden baardmos aan de bomen hangen. We besluiten onze zakken er mee vol te stoppen en het mee te nemen naar huis. Een mooie voorraad aanmaakmateriaal voor de kachel.

Als we onze zakken vol hebben wandelen we weer verder. Dit levert wederom een aantal leuke natuurplaatjes op. Het is heerlijk weer, we lopen steeds meer in de zon dus de jassen gaan al snel uit.

Na ongeveer 2 kilometer gelopen te hebben gaan we steeds verder het bos in. We komen op een wandelroute over loopplanken uit. De hoeveelheid sneeuw neemt steeds meer toe tot op het punt waar we meerdere 100-en meters door de sneeuw moeten en de loopplanken niet meer zien. Hier zakken we nog tot boven de enkels weg in de sneeuw. Het is glad en nat en we besluiten om te draaien. Bovendien zit de vermoeidheid in ons lijf dus nu verder doorgaan is ook niet geheel risicoloos. Als je vermoeid bent gaat de scherpte er vanaf en kun je een vervelende val maken met alle gevolgen van dien. We lopen dezelfde route terug naar de parkeerplaats en hebben bij elkaar toch nog een wandeling van zo’n 4 kilometer gemaakt.

Op de terugweg naar huis stoppen we bij de supermarkt nog even voor wat lekkernijen voor een fika. Ligt het nu aan ons en zijn wij de enigen die in Zweden altijd veel meer eten dan thuis in Nederland? Thuisgekomen ploffen we vermoeid op de bank. We pakken een drankje, zetten een dvd-tje aan en genieten van de lekkere dingen die we gekocht hebben.

Fika

We besluiten vanavond een stuk later te eten dan normaal na deze zoetigheid. Bovendien zijn we allebei even te moe om in actie te komen 🙂

Rond 20.00 uur eten we een lekker stuk gemarineerde zalm uit de oven met salade en rosti.

De rest van de avond doen we bankzaken. We steken een haardvuur aan, ploffen op de bank, schenken een borrel in en zetten de tv aan. We hebben een heerlijke dag gehad in de buitenlucht. We zijn moe maar voldaan. Morgen gaan we een dagje naar de Hoge Kusten en hebben daar een erg mooie wandelroute op het programma staan. Om 00.30 uur gaan we naar bed.

Wordt door onze blog je interesse in Zweden en in het bijzonder de provincie Västernorrland aangewakkerd? Sluit je dan aan bij onze Facebook Groep: Bestemming Västernorrland Zweden 

2 gedachten over “Een beetje snoeien

Voeg uw reactie toe

 1. Het is heel leuk om te lezen over jullie activiteiten in Norrland.
  Maar ik zou toch voorzichtig zijn met het plukken van mossen en korstmossen.
  In sommige gebieden is het volledig verboden omdat ze een grote rol spelen in de natuur. Onder andere als vochtregulator. Het duurt ook tientallen jaren om zo’n baard te laten groeien.
  Elders is het toegelaten ze te plukken in kleine hoeveelheden voor eigen gebruik, maar altijd is de toestemming vereist van de grondeigenaar.
  Hoe dan ook wordt het ten stelligste afgeraden en het plukken ervan wordt beschouwd als vandalisme.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: