Veranderde plannen

Als we wakker worden is het wederom een prachtig zonnige dag. De dag begint fris met een temperatuur van -26 graden. We beginnen de dag met een stevig ontbijt van brood met ham, gebakken eieren en spek. Soms moet je gewoon maar eens besluiten om jezelf te verwennen 🙂

Het was vandaag de bedoeling om naar Viksjö te rijden met pa en ma. Eerder deze winter gingen we met de kinderen al naar Västanafallet Naturreservat met de bedoeling om naar de op één na hoogste waterval van Zweden te gaan. De waterval hebben we toen niet kunnen vinden (verkeerd gelopen) dus we wilden vandaag een nieuwe poging gaan wagen. Maar het is wel een uur rijden heen en terug. Daarnaast is het erg koud en hebben we vanmiddag omstreeks 16.30 uur afgesproken met onze Nederlandse vrienden hier in het dorp. Qua tijd is het misschien wat krap. Pa en ma stellen voor dat we vandaag thuis blijven, nog een paar klussen afronden en dan morgen de natuur in trekken. Prima, we zijn immers op vakantie en ons programma is niet in beton gegoten.

We hadden speciaal voor pa en ma de kerstboom en andere kerstversieringen laten staan. Het was namelijk voor hen alweer heel wat jaren geleden om de kerstsfeer in de sneeuw te proeven. We zijn echter al weer bijna een week hier en het is al maart, het wordt wel echt tijd om de kerstversieringen op te gaan ruimen. Dit is het karwei waar Chantal na het ontbijt mee start. De moeder van Frank nestelt zich in de woonkamer bij het haardvuur op de bank met haar puzzelboekje.

Frank hangt de kastdeuren van de inbouwkasten op de bovenverdieping weer op zijn plek. De 3 deuren zijn aan beide zijden 2 keer geschilderd (van 1 deur zijn we helaas vergeten foto’s te maken). Alles ziet er weer fris uit.

VOOR

NA

Frank’s vader gaat aan de slag met het vervangen van de plafondlampen op de bovenverdieping. De oude, nogal lelijke lampen worden vervangen door armaturen van drie richtspots met led verlichting. Naar onze mening wederom een hele verbetering. Deze lampen passen aanzienlijk beter bij de rest van het interieur.

Ook gaat Frank’s vader aan de slag met de paneeldeur van het toilet op de bovenverdieping. Bij eerdere schilderbeurten zijn alle naden van de panelen nogal rijkelijk voorzien van verf. Aangezien hout altijd wel blijft werken is de verf op deze deur op de naden dan ook gaan scheuren. Ondanks het feit dat de deur redelijk in de verf zit, ziet het er eigenlijk niet uit. Reden genoeg om het dit keer anders aan te pakken. De resten gescheurde verf op de naden van de panelen worden met een klein schroevendraaiertje voorzichtig verwijderd. De deur wordt in zijn geheel geschuurd en schoongemaakt. Daarnaast worden alle naden van de panelen voorzien van een dun kitrandje van flexibele, overschilderbare kit. Een klusje wat even wat tijd in beslag neemt maar het resultaat zal de moeite meer dan waard zijn. De deur is klaar om geschilderd te worden en krijgt dan ook meteen een vers laagje verf.

Rond 13.00 uur gaan Frank en Chantal nog even samen op pad. We willen er graag even uit en we hebben een goede reden om de deur uit te gaan. Het stookhout wat we eerder ontvingen werd aangeleverd in bulkzakken. De houtleverancier wilde deze zakken graag terug. Hij had ons zijn adres gegeven zodat we ze terug konden brengen wanneer we in de gelegenheid waren. Daarnaast hebben we een paar dagen geleden een leuk kledingrek gezien in een winkel in Solleftea. Dit zou goed passen op onze slaapkamer dus laten we die ook meteen maar gaan kopen. De route die we rijden naar het adres van de houtleverancier gaat over verschillende landweggetjes wat weer schitterende plaatjes oplevert.

In Solleftea aangekomen parkeren we voor de winkel en leggen de achterbank van de auto plat met daarop een laken. We willen natuurlijk wel het kledingrek onbeschadigd thuis krijgen. Uiteindelijk blijkt dit een nogal onnozele actie van ons te zijn geweest. De winkel heeft meerdere van deze kledingrekken op voorraad dus we krijgen gewoon een rechthoekige doos mee die prima op de achterbank past. We moeten het rekje alleen nog even thuis in elkaar zetten. Zie hier het resultaat:

Kledingrek

Nadat dit laatste klusje is afgerond relaxen we met z’n allen even onder het genot van een drankje bij het haardvuur in de woonkamer. Om de beurt frissen we onszelf op en om 16.15 uur rijden we thuis weg voor een bezoek aan een paar hele lieve mensen bij ons in het dorp. Ze hebben ons in het afgelopen jaar zo fantastisch geholpen met alles wat voor ons nieuw was in Zweden. Het is telkens weer leuk om elkaar te zien. Het is maar een klein stukje rijden naar hun huis. We worden wederom hartelijk ontvangen, het haardvuur in hun nieuwe houtkachel in de woonkamer brandt en de tafel is al gedekt. Ze hebben in de afgelopen weken hun complete woonkamer gerenoveerd en het is erg mooi geworden. Pascal is echt een vakman. We praten bij onder het genot van een drankje en worden ook getrakteerd op zelfgemaakte bessensap. Het ziet er heel zoet uit maar is werkelijk heerlijk fris.

Na een tijdje vliegen onze “gastheren” samen de keuken in en verrassen ons met een heerlijke Italiaanse maaltijd. Pasta met mozzarella, tomaat en basilicum. Verse salade, olijven en een heerlijke lasagne. Vooraf krijgen we stokbrood met mozzarella/pesto en mozzarella/zongedroogde tomaatjes. Wat een verwennerij. Het is een heerlijke, gezellige maaltijd samen.

Na de maaltijd zegt Pascal tegen Frank dat het tijd is om in te schrijven voor de Pulka Masters 2018. De Pulka Masters is een jaarlijks terugkerende slalom sleewedstrijd op de skipiste van Hallstaberget, Solleftea. Aanstaande zaterdag wordt deze wedstrijd gehouden. Oorspronkelijk waren we van plan om alleen te gaan kijken omdat we er op internet al Ă©Ă©n en ander over voorbij hadden zien komen. Pascal is echter van mening dat we samen mee moeten doen om de Nederlandse eer hoog te houden. Frank is de beroerdste niet en vind het idee eigenlijk wel heel erg geinig. Een paar minuten later zijn we ingeschreven. Na nog een tijdje met elkaar gekletst te hebben nemen we rond 21.15 uur weer afscheid van elkaar en gaan we weer naar huis.

Thuis maken we het haardvuur opnieuw aan en schenken we een borrel voor onszelf in. We kijken nog wat tv, genieten van een drankje en eten de laatste Semlor die we nog in de koelkast hebben. Om 00.30 uur zijn we allemaal opgebrand en gaan we naar bed. Jeetje, nog maar een paar dagen en onze vakantie zit er alweer op. Het was een mooie dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: