Een dagje Sundsvall

Vandaag staat een tripje naar Sundsvall op het programma. Het belooft een mooie zonnige dag te worden. Ideaal voor een wandeling door het centrum van de stad. Als we opstaan is het buiten nog -26 graden. Nadat iedereen zich opgefrist heeft genieten we van het ontbijt. Frank en zijn vader gaan nog even verder met de niet afgeronde klussen van gisteren. Er wordt nog een kastdeur geschilderd en op de bovenverdieping wordt een gordijnrail gemonteerd voor de doorgang van de voor- naar de achterkamer. Hierover later meer……

Rond 10.45 uur vertrekken we richting Sundsvall met een boodschappenlijstje. We moeten naar verschillende winkels toe om wat spullen voor in huis te kopen. Mooie gelegenheid om pa en ma te laten zien hoe anders winkelen in Zweden op sommige fronten is. Om 12.15 uur brengen we eerst een bezoek aan de Ikea. Dat is precies hetzelfde als bij ons in Nederland. We hebben een aantal stevige, houten kledinghangers nodig voor aan de kapstok. De plastic varianten die we nu hebben zijn eigenlijk wat te zwak voor zware winterkleding. Daarnaast hebben we thuis nog eens even goed nagedacht over wat voor type plafondlampen we kunnen gebruiken voor op de bovenverdieping. De lampen die er nu hangen zijn ontzettend lelijk. Aangezien ze bevestigd moeten worden in de nok van het dak en we niet de hele tijd met ons hoofd tegen een hanglamp willen lopen zijn de opties beperkt. Uiteindelijk slagen we er in passende lampen te vinden die we ook nog mooi vinden. Tenslotte kopen we nog wat plastic plantjes voor op de dressoirkast op onze slaapkamer.

Nadat we onze aankopen betaald hebben eten we bij de uitgang nog even snel een broodje worst. Frank’s vader ziet ineens iemand voorbij lopen met een doosje Semlor. Aangezien we allemaal dol zijn op puddingbroodjes is onze interesse gewekt. Ze zitten in doosjes van 2 en we besluiten snel 4 doosjes mee te nemen voor onze eigen fika thuis :). Wanneer we de spullen in de auto gelegd hebben lopen we nog een rondje door Birsta City, een mooie shopping mall.

Semla

Na het bezoek aan de Ikea rijden we door naar de Jysk en de Jula. Allerlei grote winkels bij elkaar met een grote verscheidenheid aan verschillende producten die verkrijgbaar zijn. Frank’s vader vindt de Jula een erg interessante winkel met een gigantisch assortiment voor hele schappelijke prijzen. Een winkelketen als de Jula laat zich moeilijk vergelijken met een Nederlandse keten. Je moet er denk ik geweest zijn om er gevoel bij te hebben. Bij de Jula kopen we nog een doosje met een assortiment aan moertjes en een doosje met allerlei revetten. We nemen nog een koevoet mee, een goede ijzerzaag, werkhandschoenen en een grote afsluitbare ton voor het wildvoer. Ook hier vinden we wederom alles wat we nodig hebben.

Next stop: het centrum van de stad voor een wandeling langs de oude statige panden. Frank’s ouders zijn nog nooit in de stad geweest, wij weten er inmiddels aardig de weg. We parkeren de auto middenin het centrum voor Lilla Hotellet. In dit hotel verbleven we ongeveer een jaar geleden toen we onze ronde door Noord Zweden maakten om huizen te bezichtigen. Ook in het centrum is goed te zien dat men het dit jaar zwaar te stellen heeft met de ongebruikelijk grote hoeveelheid sneeuw. Langs verschillende panden is de stoep afgezet met lint en is men op de daken sneeuw aan het ruimen.

Na een fijne wandeling door de stad rijden we weer terug naar huis. Rond 17.00 uur zijn we weer thuis en wordt het haardvuur weer aangestoken voor de sfeer en de warmte. Nog even een paar klusjes afronden terwijl Chantal met het avondeten aan de slag gaat.

Nieuw gordijn

De moeder van Frank heeft het gordijn voor de doorgang tussen de voor- en achterkamer op de bovenverdieping klaar. Dit wordt nog even opgehangen. Frank schildert de laatste kastdeur nog voor de tweede keer. Morgen kunnen de deuren van de inbouwkasten weer terug op hun plek en kunnen we de plafondlampen vervangen. Voor vandaag is het genoeg geweest.

We worden door Chantal geroepen voor het eten. Op het menu staan hamburgers, kalkoenburgers, aardappelblokjes en gemengde groenten (erwten, worteltjes en broccoli).

De avond wordt wederom bij het haardvuur doorgebracht. Het is kraakhelder buiten en we kijken met regelmaat of er Noorderlicht te bespeuren valt. Ook houden we onze straat een beetje in de gaten in de hoop dat we de elanden opnieuw te zien krijgen. Ondertussen kijken we wat tv en eten we de Semlor. De broodjes vallen goed in de smaak en het goede nieuws is dat we er voldoende meegenomen hebben zodat we er morgenavond nog een keer van kunnen genieten. Helaas hebben we vanavond geen geluk met betrekking tot het Noorderlicht en het spotten van elanden. Rond 00.30 uur kunnen we niet meer wakker blijven en gaan we naar bed. Wederom een leuke dag die voorbij is gevlogen. We zitten alweer in de tweede helft van onze vakantie. De tijd gaat eigenlijk veel te snel….

7 gedachten over “Een dagje Sundsvall

Voeg uw reactie toe

  1. Het is leuk om weten dat de ganse stad Sundsvall in 1888 volledig afbrandde. Dat was de grootste brand in de Zweedse geschiedenis. Men herbouwde het ganse centrum in steen, vandaar de statige gebouwen. Dezelfde dag brandde ook Umeå volledig af…
    Wij, hier in Örnsköldsvik, kijken met gemengde gevoelens naar Sundsvall. We zijn een beetje de underdog. Klassiek verhaal. Maar toch vind ik het raar dat je nergens in Sundsvall op de E4 een bord vindt dat verwijst naar Örnsköldsvik. Alleen naar Härnösand en Umeå. En dat doet pijn… 😉

    Like

  2. Nog een weetje over Sundsvall, na de brand en de heropbouw werden draken!! op de daken gezet om de stad te behouden voor nieuwe branden. In sprookjes las ik altijd dat draken vuur spuwen maar hier lijkt dat anders te zijn. Vorige zomer stond heel de stad vol met allerlei draken, was leuk om te zien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: