De winterschilder

Vandaag hebben we geen wekker gezet. Frank weet het zowaar voor elkaar te krijgen om uit te slapen. Om 08.30 uur staat hij op en gaat naar beneden. Het is vanochtend maar -15 dus dat valt reuze mee. Snel een jas aantrekken en de houtmand vullen. Vervolgens het vuur aansteken zodat de benedenverdieping alvast lekker op kan warmen voordat de rest van de familie uit bed komt. Frank ruimt vervolgens het laatste bergje hout op in de garage. Alles is nu netjes opgestapeld en kan verder drogen voor gebruik later in het jaar. Het resultaat:

Om 09.30 uur is iedereen wakker en ontbijten we samen. We spreken de planning voor vandaag door en na het ontbijt gaan we aan de slag. Frank gaat buiten verder met het verwijderen van sneeuw van het dak van de garage. De vader van Frank gaat aan de slag met het toilet op de benedenverdieping. Het kraantje voor de watertoevoer staat niet ver genoeg open waardoor de stortbak niet goed volloopt. Daarnaast functioneert de afsluiter in de spoelbak ook niet helemaal zoals het moet. Tijd om te knutselen…..

Beetje bij beetje wordt de sneeuwlaag op het dak dunner. Daarmee neemt de druk op het dak ook steeds verder af. Dus mocht er na ons vertrek terug naar Nederland nog wat sneeuw vallen dan hoeven we ons geen zorgen te maken.

De vader van Frank krijgt het voor elkaar dat het kraantje voor de watertoevoer op het toilet weer helemaal open staat zonder de boel af te breken. Het kraantje wordt wat gesmeerd en is weer gangbaar. Daarnaast doet hij wat aanpassingen aan het mechanisme in de spoelbak zodat het toilet niet meer blijft doorlopen en de afsluiter in de spoelbak goed afsluit. Met andere woorden: het toilet kan weer probleemloos gebruikt worden.

Op de bovenverdieping hebben we een drietal wandkasten. De deuren van deze kasten hebben vanuit hun productie een lichtgrijze kleur. Die kleur is niet helemaal onze smaak. Daarnaast zitten er een aantal beschadigingen op de deuren. Genoeg reden om de deuren uit hun scharnieren te pakken, een keer goed te schuren en aan beide zijden 2 keer te schilderen. Frank maakt vandaag een begin met deze deuren. Om de hoeveelheid schuurstof in huis te beperken zetten we een paar schragen in de badkamer en schuren en schilderen we de deuren daar.

Het schuren van de deuren is vrij snel gedaan. Eerst de deuren even goed schoongemaakt en daarna schilderen. Wederom gebruiken we dezelfde verf op waterbasis die we vorige zomer al vanuit Nederland hebben meegebracht. Deze verf droogt lekker snel dus per kant worden de deuren twee keer geschilderd. Aan het einde van de dag heeft Frank uiteindelijk 2 deuren volledig klaar gekregen.

Terwijl Frank bezig is met kastdeuren gaat de vader van Frank aan de slag met het plafond van het toilet op de benedenverdieping. Ons huis is een aantal jaren geleden volledig gerenoveerd. Men heeft toen echter niet alles helemaal afgewerkt en de vorige eigenaar heeft zich waarschijnlijk ook niet zo gestoord aan deze onvolkomenheden. Aangezien wij voornemens zijn nog erg lang en erg vaak van ons huis te genieten willen wij graag alles tot in de puntjes afgewerkt hebben. Het plafond op het toilet is voorzien van een afwerklijst. Daarnaast zijn het plafond en de afwerklijst nog onbehandeld en niet voorzien van een verflaag. Tijd om daar verandering in aan te brengen. De vader van Frank schuurt het geheel een beetje op en corrigeert wat slordig plamuurwerk. Dan wordt het geheel nog een keer schoongemaakt en is het klaar om geschilderd te worden. Aan het einde van de middag kunnen we wederom een klus afvinken van ons “to do-lijstje”.

De moeder van Frank maakt vandaag het laatste spangordijntje af dat vervolgens nog opgehangen wordt. We zijn erg blij met het eindresultaat. Het is precies geworden zoals we het voor ogen hadden.

Nadat Frank klaar is met de deuren op de badkamer maakt Chantal de badkamer schoon. Deze moet wel even flink onder handen worden genomen want het is een beetje stoffig geworden. Daarnaast heeft Chantal nog een was gedraaid die door Frank’s moeder gestreken wordt. In de tussentijd deelt Chantal de wandkasten op de bovendieping opnieuw in waardoor we uiteindelijk nog 1 volledig lege kast overhouden. Aan huisvlijt geen gebrek vandaag.

Chantal is gisteren en vandaag bezig geweest met de bereiding van een heerlijke stoofpot van rundvlees, krieltjes, champignons, prei, ui, wortels, tomaatblokjes en smoked BBQ saus, peper, rozemarijn en tijm. We genieten met z’n allen van de heerlijke stoofpot. Na de afwas brengen we de avond door in de woonkamer bij de houthaard. We kijken wat tv en kletsen wat. Rond middernacht gaan we naar bed. Morgen gaan we samen met pa en ma naar Sundsvall. De dag is weer voorbij gevlogen maar we zijn blij dat we weer behoorlijk wat gedaan hebben gekregen. We liggen op schema!

Wordt door onze blog je interesse in Zweden en in het bijzonder de provincie Västernorrland aangewakkerd? Sluit je dan aan bij onze Facebook Groep: Bestemming Västernorrland Zweden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: