Resele here we come

Vannacht was een lekkere frisse nacht met -30 graden. Frank is al op tijd wakker en om 07.15 uur al beneden. Gezien de lage temperatuur is er geen enkele reden om te wachten met het aansteken van een haardvuurtje. Zodra de rest van de familie wakker is en naar beneden komt is het dan al lekker opgewarmd. Snel even een vest en een jas aantrekken en in de garage een mand met hout vullen. Het is echt schitterend weer buiten, geen wolkje aan de lucht en de zon komt langzaam op. Vlug het haardvuur aangestoken en meteen buiten een paar foto’s gemaakt van onze omgeving:

Om 09.00 uur is iedereen ontwaakt en de tafel in de eetkamer gedekt voor het ontbijt. Eerst staan de ouders van Frank nog wat door de ramen naar buiten te kijken en te genieten van het uitzicht. Ze snappen volledig waarom we weg zijn van Zweden, deze omgeving en ons huis. Het haardvuur heeft de temperatuur in de woonkamer, eetkamer en keuken al goed gedaan. We genieten samen van het ontbijt en nemen “het programma van de dag” door. Wij gaan vanmiddag naar Resele op bezoek bij Nicole de Bruyn en Jan Verschueren van Villa Ragna en Jani Creations (http://www.janicreations.com/). We hebben al een tijdje via Facebook contact met elkaar op diverse Zweden pagina’s en dan is het ook leuk om eens live kennis met elkaar te maken. Zeker omdat we in dezelfde regio wonen. Bovendien hebben we een mooie klus voor Jan voor komende zomer, dus daar gaan we de details ook maar even van doorspreken. De vader van Frank gaat vandaag met diverse klusjes in huis aan de slag zoals onder andere het vervangen van een aantal sluitingen op keukenkastjes. Tijdens onze vorige vakantie hebben we alle keukenkastjes nagelopen en opgeschreven van hoeveel kastjes we de sluitingen wilden vervangen. Alle benodigde onderdelen hiervoor hebben we vanuit Nederland meegebracht om te voorkomen dat we er in Zweden misschien een dag naar op zoek zijn.

Na het ontbijt gaat Frank nog een uurtje of 2 buiten aan de slag. Eerst even wat hout in de garage stapelen en daarna ook nog even wat sneeuw van het dak van de garage halen. Het is nog altijd zo’n 23 graden onder nul. Ook de vader van Frank komt na 45 minuten naar buiten en neemt het sneeuw van het dak ruimen over. Frank gaat verder met het stapelen van het stookhout.

Terwijl Frank en zijn vader buiten aan het werk zijn  loopt Chantal even naar het kerkje dichtbij ons huis om een paar leuke plaatjes te schieten in de zon.

Om 11.30 uur stopt Frank met zijn werk buiten en springt onder de douche. Voordat we naar Resele rijden gaan we even bij onze vrienden in het dorp langs. We hebben een paar kilo kaas voor hen meegenomen uit Nederland en voor hun zoon een paar pakken hagelslag en chocolade vlokken. We drinken samen een kop thee, eten een lekkere plak zelfgemaakte kruidkoek en praten even bij. We worden uitgenodigd om later deze week gezellig te komen eten waar we natuurlijk geen nee tegen zeggen. Na de fika springen we in de auto en rijden we naar Resele.

De rit naar Resele is prachtig met dit zonnige weer en dat dikke sneeuwdek. We rijden onderweg nog een keer verkeerd. Onze navigatie wilde ons over een bruggetje sturen dat eigenlijk te smal is voor een auto.

We worden bijzonder hartelijk ontvangen door Nicole, Jan, Robbe en Deense Dog Lou. Het gesprek komt snel en probleemloos op gang en het voelt voor ons alsof we elkaar al tijden kennen. We hebben een middag “goeie klets” zoals we dat in Zuid-Oost Brabant noemen en voordat we het weten is de middag om. We praten met elkaar over hoe we allemaal in Zweden terecht zijn gekomen, hoe het leven in Zweden is en bevalt en we praten ook nog even kort over de werkzaamheden van komende zomer. Jan zal bij ons de schoorsteen op het dak komen renoveren en Robbe zal samen met Jan twee grote berken in onze tuin vanuit de top naar beneden afzagen. Dit omdat we deze bomen niet durven te laten vallen. Eén van deze bomen staat namelijk precies tussen ons huis en de garage in, de andere boom staat op een paar meter afstand van onze waterput. Liever dus, met beleid, stukje voor stukje vanuit de top afzagen. We spreken ook meteen af dat we die werkzaamheden komende zomer wel moeten combineren met een flinke barbecue. Anders is het alleen maar werk wat we doen en dat kan niet de bedoeling zijn.  Om 17.30 uur nemen we afscheid al hadden we er zonder twijfel nog uren aan kunnen plakken. Jan, Nicole en Robbe, als jullie dit lezen………nogmaals bedankt voor de gastvrijheid!!

Om 18.30 uur zijn we weer thuis. De ouders van Frank zitten lekker in de woonkamer bij het haardvuur en hebben vanmiddag niet stilgezeten. De sluitingen van de keukenkastjes zijn vervangen en een viertal gordijnroedes (in de woonkamer en op de bovenverdieping). Ook zijn alle embrasses van de gordijnen met haakjes aan de muren bevestigd zodat deze ook niet meer naar beneden kunnen zakken. Het resultaat mag er wezen wat ons betreft.

Vanavond eten we hetzelfde als gisterenavond. We hadden ruim voldoende gemaakt voor twee dagen. Na het eten wordt nog even de afwas gedaan. Frank vult opnieuw de houtmand en inmiddels is de temperatuur weer gezakt naar -28 graden. We kletsen nog wat over de dag, zetten een borrelnootje op tafel en nemen een borrel. We kijken nog een keer de film “Snowdogs”. De ouders van Frank wilden die film ook wel eens zien (we hebben tijdens onze vorige vakantie met de kinderen gekeken een dag voordat we een husky sleetocht gingen doen). Rond middernacht is iedereen weer uitgeblust en gaan we naar bed. We zetten wel nog even de wekker op 03.45 uur. Volgens de Aurora app is er dan een redelijke kans om Noorderlicht te zien. We gaan om 03.45 uur even uit bed maar als we na een kwartier nog geen Noorderlicht hebben gezien besluiten we weer naar bed te gaan. Er zullen vast nog nieuwe kansen komen…..

3 gedachten over “Resele here we come

Voeg uw reactie toe

 1. Wat een prachtige sfeervolle plaatjes, speciaal die met die opgaande zon! Je voelt bijna de koude en de stilte.
  Er valt me ook iets op bij het hout stapelen, in je garage.
  Als je op de hoeken aan de zijkanten blokjes 3 om 3 in lengte en breedte richting opstapelt en verder gewoon zoals je gedaan hebt, krijg je een stabielere, evenwichtige stapel. Dat is ook veiliger, want als het hout droogt, krimpt het en liggen de blokjes losser, de stapel kan dan gaan rollen als je er hout afpakt.
  Verder is het beter om, zeker het eerste jaar, hout buiten te laten drogen, met alleen bovenop een zeil, goed vastgesjord tegen de wind en het tweede jaar in een ruimte waar lucht tussen en/ of onder door kan. Misschien hebben jullie hout gekocht wat al een jaar gedroogd heeft, maar dan nog is het belangrijk om het goed gelucht te bewaren.
  Droog hout is beter voor je kachel, stookt zuiniger en wordt minder tot niet aangetast door schimmel.
  Houdt er ook rekening mee dat als je je garage/houtruimte schoonveegt, je een stofkapje draagt ivm “Sormfeber”
  Bosmuizen, (sorm) die vaak tussen het opgeslagen hout leven, kunnen namelijk een virus verspreiden dat ingeademd een zeer nare dodelijke ziekte kan veroorzaken. (Zoek maar op, op internet).
  Veel genoegen, daar in het noorden!

  Like

  1. Bedankt voor de tips J. Zeker met betrekking tot het stapelen. Komt voor deze voorraad te laat maar we gaan het in de toekomst zeker zo doen. Het hout dat we ontvangen hebben is een jaar geleden gekapt. Het moet nog een tijdje drogen maar met de ventilatie in onze garage zit het wel goed. de planken van de gevels van de garage hangen zon’n 15 centimeter boven de grond. Daarnaast komt er tussen de planken door voldoende lucht in de garage dus dat zit wel goed. Met andere woorden: als er buiten windkracht 6 is, dan waaien in de garage de sokken uit je schoenen. De garage schoonvegen zal bij ons ook niet zo snel gebeuren. De vloer is namelijk gewoon zand haha. Over die bosmuizen hadden we al eens gelezen, daar gaan we zeker op letten!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: