Iemand een tandenstoker?

We hebben de wekker op 07.45 uur gezet. Voordat vanochtend het stookhout afgeleverd wordt gaat Frank aan de slag om de sneeuw voor de garagedeur te ruimen. Dan gaat het een stuk gemakkelijker maken om al het hout de garage in te kruien. Onze buurman heeft tijdens onze afwezigheid de oprit weer prima sneeuwvrij gehouden waar we ontzettend blij mee zijn. Maar hij moet natuurlijk wel ergens met al die sneeuw blijven dus hij schuift het naar de zijkanten van de oprit en dus ook voor de garage. Geen probleem, Frank vindt het niet echt een straf om buiten in de sneeuw bezig te zijn. Dat maken we in Nederland immers bijna nooit meer mee. Chantal en de ouders van Frank blijven nog even lekker in bed terwijl Frank alvast aan de slag gaat. Er is sinds ons vertrek terug naar Nederland op 6 januari behoorlijk wat sneeuw bijgevallen. Dus eerst maar even een paar kiekjes van rond het huis…..

Frank ruimt de sneeuw voor de garagedeur en controleert even de dakspanten van de garage. Er ligt een dikke laag sneeuw op het dak en dat weegt natuurlijk nogal wat. We hebben op internet al verschillende berichten gelezen over ingestorte schuren, loodsen en bedrijfspanden omdat de daken de sneeuwdruk niet meer aankonden. Nu hebben wij in de zomer van 2017 de dakspanten verstevigd omdat deze naar onze mening niet al te best waren en dat blijkt geen onverstandige keuze te zijn geweest. Als we dit niet hadden gedaan dan was onze garage waarschijnlijk ingestort (in ieder geval het dak). Een groot aantal van de oude dakspanten is gewoon doorgezakt blijkt nu.

Na het zien van de sneeuw op het dak en wat dat heeft gedaan met de oude dakspanten is de conclusie simpel: sneeuw van het dak af en de dakspanten nog verder verstevigen. We hebben nog voldoende timmerhout liggen en verder verstevigen kan zeker geen kwaad. Zoals jullie ook op één van de foto’s kunnen zien is onze resterende voorraad stookhout nog zeer beperkt. Hier redden we het deze vakantie nog net mee waarschijnlijk dus het nieuwe stookhout komt geen moment te vroeg.

Rond 09.30 uur heeft Frank de sneeuw voor de garagedeur geruimd en is de rest van de familie ontwaakt. Chantal komt even buiten om een rondje door de buurt te lopen. Ook zij is verbaasd over de enorme hoeveelheid sneeuw. We wonen aan een erg rustige straat maar we moeten heel voorzichtig de oprit af met de auto want het zicht op de weg is nihil. Deze foto laat zien hoe hoog de sneeuwwallen aan onze oprit zijn.

Sneeuwhoogte

Om 12.00 uur is het dan daadwerkelijk zover. Het nieuwe stookhout wordt afgeleverd. Tot onze verbazing is de leverancier een Nederlandse jongen uit een dorp bij ons verderop. We maken een praatje, wisselen telefoonnummers en adressen uit en hij stort de eerste 3 kuub op de oprit. Hij maakt daarna direct nog een rit om nog eens 3 kuub te leveren (meer ging niet op de aanhanger). Verdomd handig om dit contact warm te houden voor de toekomst. Mooi om te zien dat we elkaar als Nederlanders onder elkaar in de regio vooruit kunnen helpen.

We spreken met de houtleverancier af dat hij de volgende twee bulkzakken met hout voor de garagedeur mag lossen. Aangezien het nog wel even duurt voordat hij terug is besluiten wij in de auto te springen en nog wat boodschappen te doen in Solleftea. Dan kunnen we zodra we terug zijn meteen aan de slag.

In Solleftea lopen we eerst een rondje door het park. De ouders van Frank zijn er nog niet eerder geweest dus voor hun is het meteen een mooie gelegenheid om wat van het stadje te zien. Na een mooie ronde in en om het park lopen we nog door de langgerekte winkelstraat. We lopen meteen even bij een paar winkels binnen. Bij de winkel waar we in december het vuurwerkpakket voor oudjaar hadden gevonden, vinden we dit keer een fantastisch stuk gereedschap: een sneeuwschuiver speciaal voor het verwijderen van sneeuw van daken. Het is eigenlijk een soort van brede schraper met een meterslange telescoopbuis eraan. Nou, die komt enorm van pas om de sneeuw van het dak van de garage te halen dus die wordt meteen gekocht. Vervolgens doen we boodschappen bij de Lidl en de ICA Maxi en om 15.30 uur zijn we weer thuis. In de tussentijd is de tweede lading stookhout ook afgeleverd. We hebben nog ongeveer 2,5 uur voordat het donker is. Ideale gelegenheid om alvast wat sneeuw van het dak te gaan halen en wat stookhout te stapelen.

Rond 17.30 uur is het gedaan met de fysieke inspanning. We hebben een kuub hout opgestapeld en een goed begin gemaakt met het sneeuwruimen. Er ligt zeker een halve meter sneeuw op het dak en deze sneeuw is behoorlijk ingeklonken en daardoor nogal massief. Alles bij elkaar is het een klusje waar we ons de komende dagen nog verschillende keren mee bezig kunnen houden. Bijkomende uitdaging is dat er zoveel sneeuw rondom de garage ligt dat je eerst sneeuwschoenen aan moet trekken om überhaupt door de diepe sneeuw bij de garage te kunnen komen. Tel daarbij op dat aan de linker zijkant van de garage de grond hellend is. Kortom: het is al een uitdaging om op je benen te blijven staan zonder die lange sneeuwschuiver in je handen. Het kost een flinke duit energie om de sneeuw van het dak te krijgen maar de sneeuwschuiver werkt gelukkig wel prima.

In de tussentijd zit de moeder van Frank lekker binnen op de bank bij het haardvuur met een puzzelboekje. Chantal is aan de slag gegaan met de avondmaaltijd. Vanavond eten we een beproefd recept: verse kippensoep en een quiche met brood, ei, kaas, prei, champignons, ham en spek. Een lekkere stevige maaltijd.

De avond wordt al kletsend onder het genot van een hapje en drankje doorgebracht bij het haardvuur. Frank en zijn vader lopen samen de planning door van hetgeen ze deze vakantie allemaal gedaan willen hebben. Er gaat nog behoorlijk wat werk gedaan worden maar wel op voorwaarde dat we het voldoende afwisselen met leuke dingen doen in dit winterse landschap.

Na vanmiddag toch nog best hard gewerkt te hebben in de vrieskou doet de warmte van het haardvuur goed zijn werk. Halverwege de avond zit iedereen al zo’n beetje te knikkebollen op de bank. We kijken nog wat tv en rond middernacht gaan we slapen. De eerste volle dag zit er alweer op en we zijn blij om in Zweden te zijn.

4 gedachten over “Iemand een tandenstoker?

Voeg uw reactie toe

 1. Leuk he, om het nu ook weer wat verder in de winter mee te maken, het is nu ook al wat langer licht. Het is zo’n fijne rustgevende sfeer, ondanks (of dankzij) het extra fysieke werk.
  Dat van sneeuwschuiven en de berg sneeuw die op een niet zo ’n handig plaats is geschoven, ken ik ook. 😉 . Een achterbuurman schuift bij ons de toegangsweg en houdt er geen rekening mee dat wij, uit NL, wel weer eens langs kunnen komen, dus ligt er vaak ook zo’n berg opgeschoven sneeuw op de toegang naar ons terrein en de parkeerplaats. Vaak moeten we dan ook sneeuwruimen, voordat we ons huis kunnen binnen kunnen gaan.
  2 weken geleden waren we in SE. Vantevoren contact gezocht met de wel aardige naaste buren, die spontaan aanboden om onze plek even sneeuvrij te maken. Ach het zijn zulke behulpzame, aardige mensen die Zweden ;-).
  Ik merk dat jullie ook zo genieten van de sfeer van het houtvuur, dat maakt het echt af…
  Voor het dak sneeuwvrij maken moet je ook eens op Zweedse Youtube filmpjes kijken, daar zie je allerlei handige manieren omdat te doen. Veel plezier en succes met de werkzaamheden daar.

  Like

  1. Ik heb al een aantal van die filmpjes gezien maar het valt me op dat al die verschillende methodes eigenlijk alleen goed werken wanneer de sneeuw vers gevallen is en daarna vrijwel direct van het dak gehaald wordt. In ons geval lag de sneeuwlaag al vanaf december op het dak. De bovenste 20 centimeter (die vers gevallen was) ging er gemakkelijk vanaf. Sneeuw die al twee maanden op het dak ligt is een heel ander verhaal 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: