Dagje langlaufen

De laatste volle dag van onze vakantie alweer. Het gaat allemaal te snel voorbij. Vanavond moeten we onze koffers alweer inpakken en onze kleren voor de terugreis klaarleggen. Maar zover is het nog niet. Vandaag staan we vroeg op zodat we lekker nog van een dag langlaufen kunnen genieten in Solleftea.

We zijn op tijd de deur uit want we moeten in Solleftea nog even een tussenstop bij de Jysk maken. We hebben daar vorige week een bankje en salontafel besteld en aan het einde van de middag worden deze spullen bezorgd. Het bankje en de salontafel moeten boven op onze slaapkamer komen te staan echter is de doorgang van de voorkamer naar de achterkamer nogal krap en daar hebben we bij het bestellen van het bankje helemaal niet bij stil gestaan. Nogal dom! We hebben een rolmaat meegenomen. De doorgang op onze bovenverdieping is 68 centimeter breed dus we moeten even de bank op het breedste punt opmeten om te zien of het past. En jawel hoor, op het breedste punt is de bank 61 centimeter dus het gaat boven prima door de doorgang passen. Wat een opluchting!

Ok, dan kunnen we nu door naar het dalstation van Hallstaberget. Zodra we in de auto stappen is er echter een nieuwe kink in de kabel. Chantal heeft al jaren met regelmaat migraine aanvallen en ze heeft toen we van huis wegreden al medicijnen moeten pakken omdat ze iets aan voelde komen. Vaak doen die medicijnen goed werk en houdt het de migraine onder controle. Helaas is dat vandaag niet geval. De migraine zet toch door en met tranen in haar ogen geeft Chantal aan dat het langlaufen haar niet gaat lukken. We besluiten direct om Chantal naar huis te brengen. Dan kan zij lekker in stilte op de bank onder een dekentje kruipen bij de kachel. Frank gaat met de kinderen gewoon langlaufen. Misschien is Chantal dan weer wat opgeknapt als wij aan het einde van de middag thuiskomen.

Na op en neer naar huis te zijn gereden komt Frank met de kinderen ruim een uur later weer aan bij Hallstaberget in Solleftea. Iedereen past langlaufschoenen en krijgt een set ski’s. We stoppen alle spullen in de auto en zijn binnen een kwartier weer onderweg naar de parkeerplaats bij de atervinningscentraler van Solleftea. Het is alles bij elkaar zo’n 4 kilometer rijden. We drinken eerst nog even een kop thee en eten een paar koekjes, we zijn immers goed voorbereid de deur uit gegaan. We gaan al langlaufend de parkeerplaats af en komen meteen op een schitterend geprepareerde langlaufroute uit.

De eerste twee kilometer moeten de kinderen nog erg wennen. Zo’n eerste keer is langlaufen toch lastiger dan het er uitziet. Zeker aangezien deze eerste kilometers van onze route op grote stukken geleidelijk omhoog gaan. Op een paar stukjes is de klim wat steiler en dat is het best lastig. De langlaufski’s zijn glad en glijden terug. Het is soms moeilijk om vooruit te komen. Frank legt de kinderen uit welke technieken je kunt gebruiken om gemakkelijker de berg op te komen en dat lijkt te helpen. Alles moet geleerd worden :-). Zoals te verwachten was gingen de kinderen te snel van start. Gecombineerd met stukken bergop skiën zorgde ervoor dat ze het al snel warm kregen en handschoenen uitgingen en mutsen af. Een hint: het is geen wedstrijd, we doen dit voor ons plezier. Kortom: geen reden om je in het zweet te werken.

Na een tijdje komen we bovenop de berg uit op een grote vlakte. We zien een schuilhutje en de kinderen hebben wel trek in nog een kopje thee met een paar koekjes. Een mooi moment om even te rusten en de eerste ervaringen te delen. Ze vinden het allemaal leuk om te doen. Wederom is Pim enorm enthousiast ook al heeft hij er met zijn beperkte gewicht en fysieke kracht nog de meeste moeite mee. Maar het moet gezegd worden: hier bovenop de berg is de omgeving echt adembenemend mooi.

Na een pauze met lekkere warme thee en een paar koekjes is iedereen weer klaar om verder te gaan. De komende kilometers zijn allemaal vlak. De kids zijn blij dat er even niet geklommen hoeft te worden. Ondertussen sneeuwt het en nu we op een open vlakte terechtkomen merken we pas dat het eigenlijk best hard sneeuwt. Gelukkig waait het niet/nauwelijks waardoor we geen last hebben van sneeuw die in ons gezicht geblazen wordt. Nadat we weer een stuk van zeker 4 kilometer hebben afgelegd geven de kinderen aan dat we een stuk van de route af kunnen snijden om weer uit te komen bij het schuilhutje waar we eerder zaten. Het afsnijden van de route is ook wel een verstandige keuze omdat deze langlaufroute in totaal 27 kilometer lang is. Ik geloof niet dat we dit allemaal vol gaan houden…

Op het moment dat we de afdaling inzetten, terug richting de parkeerplaats, vinden de kids het nog extra leuk worden. Bergafwaarts gaat lekker hard en je kunt mooi in de sporen blijven met je ski’s dus het gaat ook nog eens erg gemakkelijk. Luid roepend gaan de kids steeds harder bergaf en ze hebben dolle pret. Totdat ze bij een bocht aankomen waarvan ze alle drie niet weten hoe ze die moeten nemen. En ja hoor, daar liggen ze lachend in de sneeuw. Dat bochtje ging niet helemaal goed :-). De laatste twee kilometer terug naar de parkeerplaats worden in rap tempo afgelegd. Het gaat nu allemaal razendsnel want het gaat constant bergaf. Met een grote glimlach op het gezicht komen ze bij de parkeerplaats aan. Dat was gaaf…!! We brengen de ski’s terug naar het dalstation van Hallstaberget en rond 16.00 uur zijn we moe maar voldaan weer thuis.

Isa maakt tosti’s in de pan, Frank vult de houtmand en gaat daarna met de stofzuiger door het hele huis. We willen graag het huis schoon achterlaten voor vertrek. Pim is een beetje sip, morgen gaan we weer terug naar Nederland en hij heeft nog helemaal geen zin om terug te gaan. Nee, Pim zou hier best kunnen wonen. Nou, daar worden wij als ouders dan weer erg blij van. We horen dat liever dan “we vonden er niks aan en hoeven niet meer terug te komen”.

Om 16.40 uur stopt de bezorgservice van Jysk om onze bestelling af te leveren. Tijn en Frank sjouwen de bank naar boven. Alles wordt op de slaapkamer gezet en Frank monteert de poten onder de bank en zet de bijbehorende salontafel in elkaar. Het geheel staat erg mooi al zeggen we het zelf. De volgende vakantie gaan we nog eens nadenken over de verdere aankleding van deze zithoek. De staande lamp hoort niet bij deze zithoek. Deze staat normaal gesproken in de woonkamer op de plek waar nu de kerstboom staat. We hebben wel al bedacht dat er nog een klein bijzettafeltje of side table met een schemerlamp bij mag. Maar goed, daar gaan we in de komende periode nog maar eens over nadenken.

Chantal is inmiddels wat opgeknapt. Er worden nog twee wasjes gedraaid zodat de kleren die we mee terug naar Nederland nemen al schoon zijn. Daarna zorgt Chantal voor het avondeten. We maken klaar wat we nog hebben liggen: rösti, met sla en worstjes. Het smaakt prima.

Diner

Onze laatste avond brengen we door bij de houtkachel. We kijken een dvd en gaan wat eerder naar bed. Morgen moet alles volgens ons tijdschema verlopen want we kunnen natuurlijk onze vlucht niet missen. Een heerlijke vakantie is bijna ten einde.

3 gedachten over “Dagje langlaufen

Voeg uw reactie toe

  1. Leuk dat jullie nu samen met jullie kinderen hebben kunnen genieten van jullie huis en de Zweedse winterse wonderen wereld. Na alle voorbereidingen in het afgelopen jaren is het dan nu echt vakantie. Mooie foto’s!
    Groet, Solvik

    Like

    1. Dank je wel Solvik. Het was een heerlijke vakantie. Nu gaan we binnenkort weer terug met de ouders van Frank en gaan we vakantie vieren en een beetje klussen in huis. We gaan schilderwerk doen en kleine klusjes in huis. Nu alweer zin in en we zijn de dagen aan het aftellen. Ook maken we weer een uitgebreid verslag van de volgende trip 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: