Hallstaberget Solleftea

Frank en Pim zijn vanochtend zoals gewoonlijk weer de eersten die uit de veren zijn. Er is wederom sneeuw gevallen. Voor Zweedse begrippen is het nu al een sneeuwrijke winter. Rond 09.00 uur horen we een tractor aankomen. Onze buurman komt bij ons sneeuw ruimen.

De kinderen zijn niet allemaal even snel vanochtend dus na het ontbijt is iedereen rond 11.00 uur opgefrist en aangekleed. Klaar om te gaan. Vandaag gaan we eens een kijkje nemen bij Skigebied Hallstaberget in Solleftea. Toen we ons huis kochten hebben we bewust gezocht naar een omgeving die in de zomer veel te bieden heeft op het gebied van natuur. Maar minstens net zo belangrijk was voor ons de wintersportmogelijkheden in de regio want we komen vooral ook naar Zweden voor de echte winters. Er zijn in onze regio een flink aantal sneeuwscooterpaden, langlaufroutes en dus ook de Hallstaberget skipiste.

Het dalstation bij Hallstaberget ziet er netjes en verzorgd uit. Er kunnen zowel ski’s als langlaufsets gehuurd worden voor prijzen rond de 250 SEK per dag. Dat lijkt ons prijstechnisch erg redelijk. Je kunt de materialen ook voor een halve dag huren wat een kleine korting oplevert. Je kunt er ook skilessen boeken voor 300 SEK per persoon per uur (excl. de huur van de materialen). Er is een “babyhelling” waar tijdens de skilessen op geoefend kan worden. Daarnaast is er een sleeplift naar de top van de piste. Bovenop de piste is er een aantal jaar geleden een schitterend 5-sterren hotel gebouwd met fantastische uitzichten over de piste en het stadje Solleftea. Voor meer informatie over het hotel kun je de volgende site bezoeken: Hotell Hallstaberget

Bovenop de berg is er een skistadion voor biathlon wedstrijden met bij het stadion kilometers aan geprepareerde langlaufroutes. En tenslotte heeft het skigebied ook twee springschansen. Die worden uiteraard niet door toeristen gebruikt maar alles bij elkaar zijn de faciliteiten meer dan prima voor een relatief klein skigebied. Net buiten Solleftea heb je vervolgens ook een parkeerplaats bij de milieustraat (atervinningscentraler) en vanaf die parkeerplaats heb je directe toegang tot een aangelegde langlaufroute op de berg van 27 kilometer. Voor meer informatie over het skigebied kun je terecht op de website van Hallsta Ski .

Onze vakantie duurt nog maar een paar dagen dus voor een start met skilessen is het nu te laat. Maar niet getreurd, alleen maar een reden om onze wintersportvakantie van eind 2018 op tijd en goed te plannen. Pim heeft al aangegeven aan het einde van 2018 te willen gaan skiën. Of Isa en Tijn dan weer meegaan is nog even afwachten, je weet het met die pubers maar nooit. Voor ons is het skiën ook al meer dan 25 jaar geleden dus ook voor ons is een aantal skilessen geen overbodige luxe. We overleggen even met elkaar nadat we bij het dalstation geïnformeerd hebben naar alle mogelijkheden en besluiten dat we morgen terugkomen om een dag te gaan langlaufen. We vinden de tijd die we nu nog hebben tot het donker wordt te kort. En we blijven Nederlanders dus we willen wel een beetje waar voor ons geld 🙂

We hebben onze slee in de auto liggen en de kinderen geven aan wel even naar het stadspark te willen om daar van de heuvel af te sleeën.

Tijdens één van de afdalingen van de heuvel breekt er helaas een stuk van de slee af. Dus moeten we even het stadje in om op zoek te gaan naar een nieuwe slee. Die vinden we uiteindelijk bij dezelfde winkel als waar we eerder het vuurwerkpakket kochten. Hup, meteen weer terug naar het park want de kids vermaken zich nog prima in de sneeuw. Rond 14.30 uur vinden de kinderen het wel genoeg. We stappen allemaal weer in de auto en rijden nog even langs de supermarkt om een paar kleine boodschapjes te doen zodat we genoeg hebben voor de rest van de vakantie. We komen uiteindelijk rond 15.15 uur thuis. Het wordt al weer snel donker. Eerst even kijken bij de voederplaats achter in de tuin. Misschien zien we wat sporen of is er al van het wildvoer gegeten…

Er zijn wel wat kleine sporen zichtbaar in de tuin maar nog geen sporen van reeën. Wie weet wat er de komende dagen nog gebeurt, we houden het in de gaten. Er is vandaag nog wat sneeuw gevallen dus Frank gaat weer met de sneeuwschep aan de slag om de oprit goed begaanbaar te houden. De kinderen gaan in de eetkamer zitten en spelen wat kaartspelletjes en het spelletje koehandel.

Kaartspelletjes spelen in een warm huis

De rest van de dag verloopt rustig. Zoals iedere dag genieten we samen van het avondeten. Na het eten nestelen we ons bij de houtkachel in de woonkamer. Het is lekker warm in huis en onder het genot van een hapje en een drankje kijken we wat dvd’s. Rond middernacht gaan we allemaal naar bed. Morgen willen we op tijd opstaan om te gaan langlaufen. Iedereen heeft er zin in. Jammer dat de vakantie er alweer bijna op zit….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: