Snowdogs

We houden er niet zo van om tijdens de vakantie de wekker te zetten maar vandaag maken we graag een uitzondering. Om 7.45 uur gaat de wekker. We springen allemaal uit bed, wassen ons en zorgen dat we snel aangekleed zijn. We moeten op tijd de deur uit dus er is geen ruimte om te treuzelen. Om 08.30 uur zit iedereen klaar voor het ontbijt. Vandaag hebben we om 10.00 uur een reservering staan bij Farm Backsjön in Solleftea. We hebben een paar maanden geleden al een husky sleetocht bij hen geboekt voor het hele gezin. Voor de kinderen wordt dit de eerste keer, de ouwelui weten al wat het is. Wij hebben het in Fins Lapland al eens mogen ervaren hoe het is om door een winterwonderland te trekken op een slee met enthousiaste honden ervoor. Exact om 10.00 uur arriveren we bij Farm Backsjön.

Hasse en Carolina runnen Farm Backsjön. Carolina is een Nederlandse wat de communicatie voor ons wel erg gemakkelijk maakte. Bijkomend voordeel is dat Hasse Nederlands goed begrijpt en daarnaast prima Engels spreekt. Na een korte kennismaking en wat basisinstructies gaan we kennismaken met de honden. We krijgen te horen dat onze groep wordt opgesplitst. Eerst gaan de kinderen allemaal met een eigen slee met honden op pad, zodra zij terug zijn mogen wij met de honden op pad. Dit hadden we in alle eerlijkheid niet verwacht. We hadden verwacht dat er combinaties gemaakt zouden worden waarbij 1 persoon in de slee zit en een 2e persoon achter op de slee staat. Dat iedereen een eigen slee met honden toegewezen krijgt is natuurlijk nog veel leuker, zeker voor de kinderen! Wat het nog specialer maakt is dat we zelf de honden een tuig om mogen doen en voor de slee mogen aanlijnen.

Op dit moment hebben ze bij Farm Backsjön 26 honden. Er wordt goed nagedacht over hoeveel honden er voor iedere slee gezet moeten worden en welke. Niet alle honden gaan even goed samen en iedere hond krijgt zijn eigen positie. Zodra de kinderen vertrekken met de sleeën staan wij aan de rand van het meer achter Farm Backsjön om het geheel te filmen. Hasse rijdt met een sneeuwscooter voorop om het geheel te begeleiden. Klaas, een Nederlandse vrijwilliger die helpt op de farm, rijdt op een sneeuwscooter achter de sleeën aan om van daaruit toezicht te houden op het geheel. De begeleiding is prima en de veiligheid is hiermee dik in orde.

Terwijl de kinderen aan het genieten zijn van hun sleetocht praten we wat met Carolina en helpen wat mee op de farm. Ze laat ons het “wintercafé” zien dat ze gemaakt hebben. Daarna zetten we samen de ezels in de wei en geven hen wat hooi en haver te eten.

Na een geweldige sleerit door de bossen komen de kinderen vol enthousiasme, schreeuwend achter op de sleeën over het meer terug bij de farm. Ze zitten vol verhalen en vertellen hoe goed het ging, wat de honden allemaal onderweg deden en waar en wanneer ze mee moesten steppen om de honden te helpen. Op sommige stukken ging het iets minder hard want eigenlijk waren de weersomstandigheden allesbehalve ideaal voor de honden. Het was vandaag 0 graden en het sneeuwde best hard, daar houden de honden niet zo van. Ideaal voor de honden is open weer met temperaturen van -15. Pim vertelde ons hoe hij de hele rit met 2 voeten op de rem heeft gestaan omdat zijn honden anders iedereen voorbij hadden gerend. Pim weegt maar 35 kilo, ongeveer net zoveel als de slee dus met 4 honden voor de slee is dat niet verbazingwekkend.

Chantal kan om gezondheidsredenen niet zelf een slee met honden besturen dus zij gaat bij Carolina in de slee. Frank krijgt een eigen slee met honden. Met andere woorden: nu zijn de ouwelui aan de beurt. Frank krijgt 6 honden voor zijn slee. Carolina en Chantal hebben maarliefst 10 honden voor hun slee. Terwijl wij met de honden op pad gaan worden de kinderen vermaakt op de farm. Het is voor ons alweer 2 jaar geleden dat we voor het laatst een husky sleetocht hebben gemaakt maar we weten hoe leuk het is. Dus ook wij staan te popelen om te vertrekken. En nu we weten dat de kinderen het allemaal geweldig vonden is de dag voor ons al geslaagd. We hoeven niet heel veel woorden vuil te maken aan hoe wij de sleetocht beleefd hebben, de foto’s zeggen genoeg.

Wat een feest was dit weer! We zouden er geen enkele moeite mee hebben om dit iedere dag te doen. Heerlijk in de buitenlucht door een schitterende omgeving. Ook wij kregen onderweg een flinke sneeuwbui over ons heen. Ondanks dat het ons zicht even ernstig verminderde mocht het de pret niet drukken. Toen we uiteindelijk weer terugkwamen bij de farm hebben we met zijn allen geholpen om de honden weer terug in hun kennels te doen. Daarna was het tijd om samen op te warmen in de grillkota. Hier werd een vuurtje gestookt, kregen we thee met een lekker koekje en daarna ook nog lokaal tunnbröd met kaas en rendierworst. Erg lekker. De volgende groep van die dag (een Duits gezelschap) is ook gearriveerd en nemen ook plaats bij ons in de grillkota. Carolina en Hasse vertellen wat verhalen over hun leven in Zweden en de activiteiten van de farm.

Na een tijdje gezellig met elkaar gepraat te hebben zit het er voor ons weer op. Het was een ontzettend leuke dag. Lijkt het je nu ook leuk om dit een keer mee te maken? Bezoek dan eens de website van Farm Backsjön voor meer informatie. Wij kunnen het van harte aanbevelen!

Moe maar voldaan rijden we terug naar huis. Wanneer we zo’n 5 minuten onderweg zijn is Pim al in slaap gevallen. Rond 15.00 uur zijn we weer thuis. Pim trekt direct zijn pyjama aan, we gaan vandaag toch niet meer de deur uit. Chantal doet de sjaals, handschoenen, mutsen en een paar skibroeken in de wasmachine. Alles ruikt logischerwijs flink naar hond dus een wasje is op zijn plaats. Isa bakt een tosti in de pan, Tijn doet de afwas en Frank gaat sneeuwruimen op de oprit. Er is vandaag toch weer een paar centimeter gevallen. Voordat we het in de gaten hebben is het alweer tijd voor de avondmaaltijd. We eten vandaag misschien een ietwat vreemde combinatie van rosti, zalm en spinazie. De kinderen hebben het zo gekozen, wij zijn er maar in meegegaan :). Frank heeft de zalm vanochtend al geprepareerd met zeezout, peper, dille en citroensap. Nu nog grillen in de oven en dan hebben we een heerlijke stukje vis.

Hoewel het er misschien niet als een culinair hoogstandje uitziet vond iedereen het toch erg lekker. De avond wordt doorgebracht bij de houthaard, voor de tv. We hebben voldoende dvd’s meegebracht aangezien we geen televisiesignaal in ons huis hebben. Dat missen we ook niet en we hebben het ook niet nodig. Met een filmpje op dvd hebben we ruim voldoende om ons te vermaken. Rond middernacht valt iedereen om van de slaap. Een geweldige dag is weer voorbij….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: