Oudejaarsdag 2017

Vandaag hebben we een dag rondom huis gepland. Het is oudejaarsdag en in de loop van de middag krijgen we onze Nederlandse kennissen uit het dorp op bezoek. We hebben hen een paar dagen geleden uitgenodigd om samen met ons oud op nieuw te vieren. Een paar dagen geleden hebben we al een vuurwerkpakket bemachtigd, we hebben een borreltje in huis en we moeten natuurlijk ook nog een lekkere maaltijd en wat hapjes bereiden voor vanavond. Maar eerst moeten we de dag maar eens op gang laten komen. Vanochtend worden we wederom door chef Pim getrakteerd op lekkere tosti’s uit de pan.

Na het ontbijt gaat Frank met de stofzuiger door het hele huis en Chantal gaat aan de slag met de maaltijd en de hapjes voor vanavond. Nadat de nodige voorbereidingen zijn getroffen, het huis weer aan kant is en iedereen gewassen en aangekleed is pakken we onze sneeuwschoenen. Gisteren gekocht in Sundsvall, vandaag is het tijd om ze uit te proberen. We hebben een aantal schitterende wandelpaden door de heuvels rondom ons huis liggen waarvan we weten dat je in deze tijd van het jaar sneeuwschoenen nodig hebt om er uberhaupt te kunnen lopen. Het is voor ons allemaal de eerste keer dus we zijn benieuwd hoe het ons zal vergaan…..

Na een wandeling van een kleine twee uur komen we moe maar voldaan weer thuis. We maken een aantal beginnersfouten die je eigenlijk niet moet maken in de kou. In het begin lopen we met de sneeuwschoenen op een tempo alsof er geen sneeuw ligt. Iedereen heeft meerdere lagen kleren aan dus als snel krijgen we het warm en gaan mutsen af en handschoenen uit. Dat is ook het moment waarop we ons realiseren dat we het rustiger aan moeten doen. We moeten langzamer lopen, één van de eerste regels in koude weersomstandigheden: zorg dat je niet gaat zweten om onderkoeling te voorkomen. We lopen netjes in een rijtje achter elkaar en wisselen de koppositie af. Hierdoor lopen we in elkaars spoor waardoor het lopen een stuk gemakkelijker wordt. Op de heuvels rondom ons huis komen we enorm veel wildsporen tegen, met name sporen van reeën. Helaas spotten we geen wild. Ontzettend leuke eerste ervaring, vooral Pim en Tijn vonden het erg leuk, Isa vond het best hard werken en had het warm 🙂

Teruggekomen bij het huis gaat Frank aan de slag met een klusje aan de achterkant van het huid. Er is 1 deel van het dak aan de achterzijde waar geen sneeuwrek op het dak is gemonteerd. Op dit deel hangt een gigantische “sneeuwwang” over de dakrand heen. Deze moet eigenlijk verwijderd worden omdat anders mogelijk de hele dakgoot en bijbehorende beugelconstructie vernield wordt. Eerst moet er door de sneeuw een pad gegraven worden zodat we met de ladder in de buurt kunnen komen. En vervolgens moet met beleid geprobeerd worden de sneeuw los te steken bij de dakrand op een dusdanige manier dat we de dakgoot niet vernielen. Ongeveer 45 minuten later is de klus geklaard en hier zijn wat “voor” en “na” foto’s:

Nog even en het wordt alweer donker. Binnen is Chantal al volop bezig met het eten voor vanavond. Ons bezoek is er rond 17.00 uur en het meeste werk is dan al gedaan. Ze hebben als traktatie voor vanavond zelf gebakken oliebollen meegebracht. Dat gaat deze oudejaarsavond dan toch weer een Hollands tintje geven. Een fles bubbels voor middernacht maakt het geheel compleet.

We eten een verse groentesoep met een quiche van brood, ei, champignons, ham en verschillende kaassoorten. Daarnaast heeft Chantal voor vanavond een paar borrelhapjes gemaakt zoals gehaktballetjes en gemarineerde kipstukjes. Om een lang verhaal kort te maken: we komen niks tekort!

Na het eten nemen de kinderen de woonkamer in bezit, spelen spelletjes bij het haardvuur en kijken wat tv terwijl de ouwelui praten over van alles en nog wat (met name over Zweden). Voor we het echt in de gaten hebben is het 23.45 uur. De mannen gaan naar buiten om een vuurtje te stoken in de vuurkorf en het vuurwerkpakket uit te pakken. De dames volgen snel met de bubbels. Vol verwachting tellen we af naar middernacht in de veronderstelling dat onze buren massaal naar buiten zullen komen en het dorp verlicht wordt door al het vuurwerk………Happy New Year!!! Het is middernacht, we kijken om ons heen……stilte……twee minuten later worden er aan de overkant van het meer twee vuurpijlen afgeschoten en het gezin wat het dichtst bij ons woont komt naar buiten en steekt ook wat klein vuurwerk af. Wij proosten met zijn allen, wensen elkaar gelukkig nieuwjaar en beginnen ook met het afsteken van het vuurwerk. Iedereen blijft lekker warm bij de vuurkorf en met een glaasje champagne erbij is het prima toeven. Wel moet gezegd worden dat dit qua omgeving en festiviteiten de rustigste jaarwisseling is die we ooit meegemaakt hebben. En weet je wat? We genieten er geen seconde minder om.

Ik durf met zekerheid te zeggen wat wij degenen zijn die in ons dorp het langst buiten zijn geweest rondom de jaarwisseling. Om 00.45 uur hebben we onze champagne op, het vuurwerk is afgestoken en het vuur in de vuurkorf wordt klein. Tijd om weer naar binnen te gaan. We storten ons op de heerlijke oliebollen en een kwartiertje later is de schaal leeg. Het is tijd voor onze gasten om weer naar huis te gaan. Ondanks dat we in hetzelfde dorp wonen moeten ze 20 minuten rijden om thuis te komen en hun zoontje van zeven is de hele avond wakker gebleven maar valt nu bijna om van de vermoeidheid. Terwijl we afscheid nemen van elkaar ruimen Tijn en Isa samen de tafel af. We praten nog wat na, drinken nog wat en kijken wat tv. Uiteindelijk liggen we allemaal om 02.30 uur in bed. Onze eerste jaarwisseling in Zweden is een feit en wij vonden het geweldig! Volgend jaar weer…..

4 gedachten over “Oudejaarsdag 2017

Voeg uw reactie toe

    1. Leuke betaalbare huizen zijn zeker te vinden. En als je zelf een beetje handig bent dan kun je veel sfeer in een huis brengen voor relatief weinig geld. Wij hebben bewust voor het noorden gekozen omdat wij nu eenmaal enorm veel van sneeuw en echte winter houden 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: