God Jul

26 december 2017: Tweede kerstdag. We eten samen met de familie een uitgebreide kerstmaaltijd (zoals we ieder jaar doen). Dit jaar verloopt het geheel echter anders dan andere jaren. Vanavond gaan we op tijd naar huis want komende nacht moeten we vroeg uit bed. We gaan naar Zweden!!

In de vroege ochtend van de 27e (om 4.30 uur om precies te zijn) gaat de wekker. We springen ons bed uit. Over een uur moeten we vertrekken naar Schiphol voor onze vlucht naar Stockholm. We vliegen met KLM en deze trip gaan Isa en Pim (de kinderen) ook mee naar Zweden. Isa is 15 en Pim is 12. Deze trip hadden we nog een primeur. Tijn, het vriendje van Isa mocht met ons mee. Tijn en zijn broer waren netjes om 5.30 uur bij ons zodat we allemaal mooi op tijd konden vertrekken naar Schiphol. Onderweg kwamen we uiteraard niet veel verkeer tegen. Het was nog erg vroeg en veel mensen zijn tussen kerst en nieuwjaar vrij. We komen netjes op tijd aan op Schiphol en aangezien we vooraf al online ingecheckt waren hoefden we alleen maar even naar de bagage drop-off. Ook dat liep voorspoedig, het is druk op Schiphol maar minder druk dan we verwacht hadden gezien de kerstvakantie.

Onze vlucht vertrekt netjes op tijd en na een korte vlucht van 1 uur en 40 minuten landen we om 12.20 uur op Stockholm Arlanda. Onze bagage ligt al snel op de bagageband dus we kunnen meteen door naar de car rental area om onze huurauto op te halen. We zijn nu wel even licht gespannen. We zijn met 5 personen: 2 harde koffers, 3 weekendtassen, 2 rugzakken en 2 handtassen. Het is te hopen dat het allemaal in de kofferbak van onze huurauto past want een autorit van 5 uur met bagage op schoot is geen feestelijk vooruitzicht. We hebben wel bewust een grotere stationwagen gehuurd maar dan nog is het afwachten of het allemaal past.

De bagage past!

En jawel hoor!!! Alle bagage past in de auto, we halen opgelucht adem. Dit gaat de autorit een stuk comfortabeler maken. Op de terugweg aan het einde van de vakantie zullen we zeker ruim voldoende ruimte hebben in de auto. De twee harde koffers gaan niet mee terug naar Nederland: de thermo- en skikleding blijft definitief in Zweden :). Om 13.20 uur zijn we met de auto op weg naar ons huis.

We hebben de afgelopen weken de weersvoorspellingen goed gevolgd en we weten dat er flink wat sneeuw is gevallen. In Stockholm dooit het en ligt er geen sneeuw. We zijn benieuwd vanaf welk punt op de route de omgeving witter gaat worden en de temperatuur onder nul daalt. Bij Upsalla spotten we twee elanden in de wei op 200 meter van de snelweg. Ook hebben we alweer enkele reeën gezien in de weilanden. Om 16.00 uur stoppen we bij de Max aan de E4 bij Hudiksvall voor een sanitaire stop. Inmiddels is de temperatuur onder het vriespunt gedaald, sneeuwt het licht en is de omgeving volledig wit. We rijden snel nog een stuk verder zodat we in Sundsvall wat kunnen eten bij de McDonald’s.

Omstreeks 17.45 uur zijn we in Sundsvall en het sneeuwt ontzettend hard. We kunnen helaas niet eten bij de McDonald’s. Een vrachtwagen is vastgelopen op de rotonde voor de McDonald’s en de politie stuurt al het verkeer een andere richting in. Ach ja, dan rijden we maar naar de Burger King. De hoeveelheid sneeuw die er in Sundsvall ligt is al behoorlijk dus we zijn wel erg benieuwd hoeveel sneeuw er dan wel niet bij ons huis moet liggen. Omdat het zo hard sneeuwt besluiten we wel een beetje snel te eten omdat we nog een rit van ruim 1,5 uur te gaan hebben.

Burger King Sundsvall

De rit van Sundsvall naar ons huis gaat grotendeels over een provinciale weg landinwaarts. We rijden rustig richting huis gezien de zware sneeuwval. We hebben vakantie en dus alle tijd: better safe than sorry. Om 19.40 uur komen we thuis aan. Onze buurman van een paar deuren verderop heeft zoals beloofd onze oprit netjes sneeuwvrij/begaanbaar gehouden dus daar zijn we enorm blij mee. Er ligt namelijk een halve meter sneeuw en als we eerst de oprit sneeuwvrij hadden moeten maken dan was het nachtwerk geworden.

We brengen snel onze bagage naar binnen en besluiten meteen door te rijden naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Deze ligt op 15 minuten rijden van ons huis en is nog tot 21.00 uur open. Dat geeft ons ruim voldoende tijd om de belangrijkste boodschappen te doen. Met twee boodschappenwagens vol met levensmiddelen lopen we een uur later de ICA uit. Thuisgekomen zetten we de koelkast en de vriezer aan, ruimen alle boodschappen op, pakken onze koffers uit en maken de bedden op. Het was een lange dag maar we kunnen oprecht zeggen: we zijn thuis! De kinderen gaan om 22.30 uur naar bed en wij genieten nog even van een drankje bij een warm haardvuur met uitzicht op een dik pak sneeuw. Onze vakantie kan nu echt beginnen…..

3 gedachten over “God Jul

Voeg uw reactie toe

  1. Misschien een overbodige tip, maar ik meld het toch: ik vind niets zo vervelend om, als je koud en moe aankomt, eerst nog de bedden op te moeten maken. Als wij weer naar Nederland vertrekken, verschoon ik de dag tevoren de bedden. Het gebruikte beddengoed gaat of mee of wordt nog gewassen ( hangt van het jaargetijde af) Voor we daadwerkelijk vertrekken lucht ik nog even goed, wij zijn nog minstens een uur bezig, en trekken we de bedden recht.

    Like

    1. Het beddengoed wassen wij ook vlak voor vertrek naar Nederland. We maken de bedden wel altijd pas weer op als we weer in Zweden zijn. We doen dat samen en dan is het gelukkig snel gedaan 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: