Schoorsteen vegen poging 2

Nog twee volle dagen in Zweden en vandaag hebben we een druk programma. We hopen dat vandaag de schoorsteenveger opnieuw kan komen want we willen de houtkachel graag uittesten. Chantal gaat vanochtend de schoorsteenveger bellen en proberen een nieuwe afspraak te maken.

De heren gaan vanochtend met een aanhanger vol afval en spullen op pad. Eerst naar een containerparkje in een nabij gelegen dorp waar ze papier, blik, plastic en glas weg kunnen brengen. Daarmee is bijna al het huisvuil opgeruimd. Het kleine beetje GFT-afval en etensresten dat nog over is gaat in twee kleine zakjes. Op weg naar Stockholm zullen we dit woensdag op een parkeerplaats aan de snelweg in een vuilniscontainer deponeren. We hebben deze vakantie met de gemeente nog geen afval kliko kunnen regelen. Dat komt de volgende keer wel.

Afval wegbrengen

Aangezien er onder onze huurauto geen trekhaak zit, zijn we genoodzaakt het ritje met de camper te maken. Na het afval bij het containerparkje gesorteerd te hebben is de aanhanger bijna leeg. We hebben nog een in prima staat verkerende lederen 2-zits bank over, 2 groene fauteuils  in redelijke staat, een vloerkleedje, een breedbeeld TV (oud model, niet te tillen), een paar lampen en wat andere prullaria. Bij de loppis worden we zeer hartelijk ontvangen. Men is bijzonder enthousiast over de spullen die we komen brengen. Wij zijn minstens net zo blij, wij komen er gemakkelijk vanaf en de ontvanger is er nog blij mee ook.

Op de terugweg naar huis maken we een aantal foto’s van onze buurt.

Bij terugkomst heeft Chantal goed nieuws. Ze heeft contact gehad met de schoorsteenveger en vanmiddag tussen 13.00-16.00 uur komen ze een nieuwe poging doen om de schoorsteen te vegen. Frank gaat snel verder met het laatste schilderwerk aan de garage. Hij is bijna helemaal voor de derde keer geschilderd. De grijze kleur dekt nu volledig. Rond 13.30 uur stoppen er twee auto’s: yes de schoorsteenvegers zijn er!

Binnen in de woonkamer wordt de voorkant van de kachel afgeplakt en er wordt plastic voor gelegd. In de keuken wordt de Vedspis leeg gezogen en verder schoongemaakt. Daar wordt het wespennest gevonden. Gelukkig is het een oud wespennest dus het is makkelijk op te ruimen. Daarna wordt de schoorsteen vanaf het dak geveegd. Ook controleert 1 van de schoorsteenvegers de schouw binnen in het huis van beneden naar boven. Ongeveer 45 minuten later is de klus geklaard. We zijn erg benieuwd naar het eindoordeel. De schoorsteenveger komt met nogal een serieuze blik aanlopen en geeft aan dat de bovenste steenlagen van de schoorsteen in niet zo’n beste conditie zijn. Het zou het beste zijn als die opnieuw opgemetseld worden want deze stenen zitten wat los en beginnen hier en daar af te brokkelen. Verder vertelt hij dat ze twee vogelnesten verwijderd hebben. Verder is de schoorsteen in een prima conditie, mooi schoon, jaren niet gebruikt maar nu klaar en goedgekeurd om gebruikt te worden. YEAY!!!! We zijn heel erg blij, we mogen de houtkachel gaan gebruiken! Wel geeft de schoorsteenveger aan de kachel eerst langzaam en rustig te stoken aangezien deze jaren niet gebruikt is en daardoor de schoorsteen wat vochtig zal zijn.

Na het vertrek van de schoorsteenvegers wordt de rest van de middag besteed aan het schilderwerk aan de garage. Daarna genieten we van stevig diner met als dessert yoghurt met fruit uit eigen tuin.

Na het eten ploffen we op de bank met een borreltje. Tijd om de houtkachel uit te proberen. We hebben een volle mand droog hout in de woonkamer staan. Prima hout waarmee de kachel snel op gang zal komen. Dat valt in het begin toch vies tegen. Er lag geen laagje as in de kachel waardoor er weinig kooltjes zijn die het vuur op gang brengen. Wanneer het vuur eindelijk een beetje op gang komt laten we het een tijdje branden met slechts 2 blokjes hout. Daarna voeren we langzaamaan het vuur wat op. Het werkt perfect en het begint lekker warm te worden in de woonkamer.

Gedurende de rest van de avond genieten we van een borrel, het vuur en het gezelschap van onze Nederlandse vrienden. Het is alweer hun laatste avond bij ons. Morgen in de loop van de ochtend beginnen zij langzaamaan met de terugreis naar Nederland. Ze zullen nog een paar dagen door Zweden trekken. Gedurende de avond wordt een vermoeden van ons bevestigd: met deze houtkachel kunnen we probleemloos het hele huis verwarmen. Het wordt op een gegeven moment zo warm dat we alle deuren op de benedenverdieping open zetten zodat de warmte maximaal door het huis kan verspreiden. Een erg fijne gedachte voor de komende winter, we zullen het lekker warm hebben. We genieten van onze laatste avond samen in Zweden, drinken nog een borrel en gaan rond 23.00 uur naar bed. Konden we hier nog maar een paar weken blijven…..

2 gedachten over “Schoorsteen vegen poging 2

Voeg uw reactie toe

    1. Thank Nicolay. Wij zijn erg blij dat het allemaal goed is gekomen met de schoorsteen. Volgend voorjaar gaan we aan de slag met de bovenste steenlagen van de schoorsteen om die weer in orde te maken. Daarna even de schoorsteen opnieuw schilderen en een metalen net over de opening van de schoorsteen zodat er niet opnieuw vogelnesten in kunnen komen. Dan is dat ook weer helemaal in orde 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: