Na grijs komt wit

Wat treffen we het hier met het weer. We hebben nog altijd prima klusweer. Ruim voldoende zon, het is droog en de temperatuur is aangenaam tussen de 20 en 23 graden. Vandaag gaan we verder met het schilderen van de garage. Hier hebben we nog wel een paar dagen werk mee om deze helemaal grijs met wit te krijgen op een dusdanige manier dat de verf volledig dekkend is. Aan de voorkant en de achterkant van de garage moet de punt nog voor de eerste keer in de grijze verf gezet worden, hier gaat Frank mee aan de slag. Daarnaast beginnen de dames met het aanbrengen van de tweede laag verf op twee zijpanelen van de garage. Wederom een dag van “verstand op nul en gewoon door schilderen”.

Aangezien de gevel van het huis twee keer geschilderd is en de verf nu prima dekt kan de vader van Frank verder met de kozijnen. Een aantal van de kozijnen (met name aan de zuidkant/zonkant van het huis) verdienen wat aandacht. De verf begint wat te bladderen dus die krassen we af. Daarnaast kitten we de naden van de vensterbanken aan de buitenzijde opnieuw in zodat de naden aan de randen van de vensterbanken niet vol kunnen lopen met regen. We proberen de komende dagen alle kozijnen tenminste 2 keer en misschien wel 3 keer te schilderen.

Het schilderen van de kozijnen gaat erg gemakkelijk. In Zweden wordt er in tegenstelling tot in Nederland voor kozijnen gebruik gemaakt van vrij ruw hout. Wij zijn gewend onze kozijnen glad te schuren en daarna pas te schilderen. Dat is in Zweden dus niet nodig. Door het juiste voorwerk te doen schilderen we 10 kozijnen in 1 dag.

De moeder van Frank is binnen nog wat bezig geweest met wat aankleding van het huis en opruimen. We hebben wat licht armaturen vervangen in de hallen en een mat voor de trapopgang gelegd, de keuken is op orde en in de eerste hal staat het schoenenrek op zijn plaats en liggen de droogloopmatten voor de voordeur. Qua inrichting zijn we op de benedenverdieping voorlopig klaar.

In de tuin bij ons huis hebben we een gegraven waterbron liggen. Ons huis ligt tegen een heuvelrug aan dus je zou verwachten dat het met onze watervoorraad wel goed moet zitten. Het meer aan de voorkant van het huis ligt toch al snel 4 tot 5 meter lager dan ons huis. Regenwater stroomt zowel boven- als ondergronds bergaf. Dit wetende zou je verwachten dat onze watervoorraad stabiel zal zijn. Dit is natuurlijk wel erg afhankelijk van het niveau van het grondwater en de diepte van onze gegraven bron. Daarom besluiten we om met een hengel, draad en een loodje de diepte van onze bron te meten. Op deze manier hebben we ook gevoel bij de hoeveelheid water die er in de bron zit.

Gegraven waterbron

Onze gegraven waterbron is afgewerkt met een betonnen bovenrand en betonnen tegel van 1 vierkante meter om hem af te sluiten. Binnenin zijn de wanden van de waterput afgewerkt met gestapelde natuurstenen waar tussendoor water de put in sijpelt. Bij het meten van de diepte komen we tot de ontdekking dat de put ruim 7 meter diep is en dat er bij de lage grondwaterstand van nu nog altijd consequent 2 kuub water in staat. Niet slecht, het zit wel goed met onze watervoorraad.

Aan het einde van de dag zijn we weer goed opgeschoten. Bijna alle kozijnen zijn 1 keer geschilderd. Al het rood van de garage is inmiddels tenminste 1 keer grijs geschilderd en een deel zelfs al voor de twee keer. We liggen nog steeds goed op schema om alles klaar te krijgen wat we in ieder geval klaar willen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: