Hendrik-Jan de tuinman

Onze gasten zijn al net zo’n vroege vogels als wij. De dag start op de oprit, in de zon, voor de camper. Bakkie troost, een bammetje en even rustig op gang komen in de zon. Het is wederom een schitterend zonnige dag. Het gras en alle begroeiing is droog dus een ideale dag om met de bosmaaier en grasmaaier aan de slag te gaan. Ook gaan we vandaag de buitengevel van het huis voor de tweede keer schilderen. Als we dat namelijk af hebben dan kunnen we verder met de kozijnen.

Wanneer je flink aan het maaien gaat met een bosmaaier krijg je pas echt gevoel bij hoe groot je perceel werkelijk is. Aangezien ons perceel deels hellend en ongelijk is (we liggen aan de voet van een heuvelrug) moeten we tenminste twee keer per jaar een deel van ons kavel met de bosmaaier kortwieken. En dan kom je ineens tot de ontdekking dat we in Nederland niet gewend zijn aan zulke stukken grond. Voor Zweedse begrippen is 1700 vierkante meter grond (op het platteland) echt niets aparts. Voor ons Nederlanders is het toch een flink stuk. Maar goed, we houden ontzettend van groen, maar we houden nog meer van een “opgeruimd” kavel dus naar onze mening knapt het kavel enorm op door het maaiwerk.

We krijgen het vandaag ook voor elkaar om de buitengevel in het geheel voor de tweede keer te schilderen. Dat karwei is geklaard en we zijn enorm blij met het resultaat. De moeder van Frank heeft vandaag ook druk gewerkt aan de gordijnen. In de woonkamer zijn de gordijnen ook op maat gemaakt en de inrichting is verder afgewerkt. De woonkamer is nu helemaal klaar en naar onze mening is het heel gezellig geworden. Hier een aantal voor en na foto’s:

Toen we klaar waren met het schilderwerk aan de buitengevel was er nog tijd over om een relatief “klein” klusje aan te pakken. Aan het afdak voor de voordeur hing een dakgoot met afschot naar de rechterkant (richting de heuvelrug in plaats van richting de straat). Dat vonden wij een beetje vreemd. Het regenwater werd nu namelijk “bergopwaarts” afgevoerd en bovendien moest het water weglopen tussen een paar tegels door. Niet logisch en ook niet erg praktisch. De vader van Frank ging hiermee aan de slag en gebruikte overtollige materialen van de regenafvoer van de garage om de constructie bij de voordeur te verbeteren. Aan het einde van de middag was dit het resultaat.

Verbetering afvoer regenwaterZoals je kunt zien loopt het regenwater nu weg langs de linkerkant van het afdak in plaats van langs de rechterkant. Bovendien loopt onze afrit flink af richting de weg dus het water kan op die manier veel beter weg dan bij de oude oplossing. Bij de oude oplossing moest het water weglopen tussen de grindtegels.

Na het avondeten wilden onze vrienden graag even een wandeling maken naar het meer. Ontzettend goed idee. We zijn al bijna een week hier en hebben onszelf nog niet 1 keer de rust gegund om wat van de omgeving te genieten. En voor die omgeving zijn we toch naar Zweden gekomen.

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat deze omgeving niet snel gaat vervelen. Wat is het hier mooi en rustig. We hebben de juiste keuze gemaakt om hier naartoe te komen. Weer een dag is voorbij gevlogen en weer hebben we flinke vooruitgang geboekt.

2 gedachten over “Hendrik-Jan de tuinman

Voeg uw reactie toe

  1. Het is een feest om het allemaal te zien en te lezen. Nadat ik in zweden ben geboren en er daarna 35 jaar heb gewoond, verlang ik toch wel soms terug naar de natuur.Het ongerepte. De bossen de meren, de stilte. Ga zo door. Geniet van alles. Alleen hoe je gras wilt maaien in de winter is mij een raadsel als het 20 graden vriest. Maar dat merk je dan wel .Bedankt!

    Like

    1. Gras maaien in de winter is natuurlijk niet nodig. Onder de 10 graden groeit gras niet meer. Het zal misschien voor de winter nog 2 keer gemaaid moeten worden maar dan is het tot april volgend jaar waarschijnlijk niet meer nodig 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: