Het klussen is gestart

6.00 uur en Frank is wakker. Hij is wel de enige in huis die wakker is maar dat komt door een hoofd dat overloopt van alle dingen die er in de komende weken aan het huis gedaan moeten gaan worden. Het voordeel van de zomer in Zweden is veel licht. Midden in de nacht is het al volledig licht dus je kunt om 6.00 uur al prima buiten aan de slag. Vandaag gaan we starten met schilderen van de buitengevel van het huis. Dit heeft een licht roze kleur en daar is werkelijk niemand enthousiast over. De vader van Frank gaat vandaag metselwerk van de buitengevel op een aantal plekken verbeteren/herstellen en een grote beschadiging aan de stenen buitengevel aan de achterzijde herstellen. Maar goed, de vader van Frank ligt nog wel een paar uur te slapen.

Frank start om 6.15 uur met het afplakken van de raamkozijnen om te voorkomen dat deze tijdens het schilderen van de gevel vol gekliederd worden met gevelverf. Om 7.45 uur is Chantal wakker en komt helpen. We starten met het schilderen van de voorgevel van het huis.

We hebben lang nagedacht over de kleur. Veel huizen in Zweden zijn rood met witte kozijnen. Onze garage is al rood met wit dus het zou een gemakkelijke oplossing zijn om het huis dezelfde kleuren te geven. Persoonlijk vinden wij een donkere kleur grijs op de gevel in combinatie met witte kozijnen aparter, mooier en chiquer.

De gevelverf van Nordsjö is net kwark, zo dik. Dat maakt het lastig om met een grote vachtroller de gevel (die ongelijk is, de stenen zijn namelijk niet zoals moderne stenen in een fabriek gebakken) in 1 keer goed dekkend te schilderen. We komen al snel tot de ontdekking dat er veel “witte puntjes” zichtbaar zijn op de voorgevel. Hmmm, dat moeten we oplossen. We verdunnen de verf met een beetje water om het geheel wat smeuïger te maken. Met een kwast lopen we de voorgevel nog een keer helemaal na om de witte puntjes aan te tippen en dat werkt goed. Op de zijgevel aan de zonkant start Frank meteen met licht met water verdunde verf en dit werkt aanzienlijk beter en sneller. Grote bonus, het dekt ook meteen beter de eerste keer. Aan het einde van de middag hebben we de helft van de buitengevel voor het eerst grijs geschilderd en bijna alle zichtbare witte puntjes nog een keer aangestipt.

Vandaag staat ook in het teken van herstel van beschadigingen aan de buitengevel. Dat moet natuurlijk wel eerst goed gebeuren voordat je voor honderden aan euro’s verf op de muren smeert 🙂

De vader van Frank gaat met een cementproduct aan de slag om wat herstelwerkzaamheden uit te voeren. De hoekstenen bij de voordeur van het huis zijn beschadigd, hier en daar zijn wat stenen in de gevel afgebrokkeld en er zit een grote beschadiging op de gevel aan de achterzijde van het huis. Aan het einde van de dag zijn alle plekken in de gevel die aandacht behoeven hersteld. Morgen kunnen we verder met het schilderen van de buitengevel.

Aangezien er behoorlijk veel van steenwerk van de achtergevel is afgebrokkeld hebben we behoorlijk wat aan te smeren. Daarnaast moet er op sommige plekken een behoorlijk dikke laag (van meerdere centimeters) worden aangebracht. Om er voor te zorgen dat er voldoende hechtmogelijkheid is draaien we een groot aantal lange schroeven in het beschadigde steenwerk (om de 10 a 20 centimeter). Vervolgens brengen we laagje voor laagje het cementproduct aan het laten het drogen. Na verdeeld over de dag 3 lagen aangebracht te hebben droogt het netjes en hecht het goed. Morgen nog een beetje vlakschuren zodat het overgeschilderd kan worden.

Halverwege de middag ontdekt de moeder van Frank een aantal struiken met zwarte aalbessen in de tuin. Wij wisten al dat ze er stonden maar hadden het expres nog niet verklapt. We hebben haar ook niet direct gewezen op de smultron (wilde aardbei) en de frambozen die in onze tuin staan. We zijn benieuwd wanneer ze die ook gevonden heeft. De moeder van Frank gaat enthousiast bessen plukken, lekker voor in de yoghurt.

Na een lange dag van noeste arbeid genieten we van het resultaat en een stevige maaltijd. Na het eten praten we nog een tijdje en drinken een biertje. Rond middernacht is iedereen doodop en gaan we naar bed. Morgen weer een dag. Dan worden de meubels geleverd…..

5 gedachten over “Het klussen is gestart

Voeg uw reactie toe

 1. Het nieuwe uiterlijk van het huis geeft ons zeker veel voldoening. Het is exact geworden zoals we het zelf in gedachte hadden. We vinden het zo mooi dat we zelfs van plan zijn de buitengevel van ons huis in Nederland dezelfde kleur grijs te geven.

  Like

 2. Erg mooi ! een stuk chiquer inderdaad, al zijn de wit met rode kozijnen huizen ook altijd leuk om te zien. Wij zijn afgelopen zomer aan de slag gegaan met het compleet verbouwen van onze woning. Zowel de binnen, als buitenkant. Nog niet alles is af, maar dat is eigenlijk alleen binnen dus dat kan deze winter ook nog gedaan worden. Ik moet wel zeggen dat niet alles zonder slag of stoot ging hoor! Wij hadden ons vergist in de kleur van de verf voor de eetkamer waardoor deze vloekte met de kleur in onze woonkamer en mijn man heeft zijn teen gekneusd.. hij was veel te enthousiast en denderde het huis door, liep tegen een stapel stenen aan die vervolgens op zijn tenen belande .. achteraf kon hij er om lachen haha! Wel hebben wij meteen veiligheidsschoenen besteld, ik geloof bij werkschoenen.com of werkschoenenwinkel. We nemen nu het zekere voor het onzekere!

  Like

  1. Wij zijn erg blij met de kleur zoals het geworden is. Komende zomer gaan we de voor- en achterdeur nog schilderen. De schoorsteen gaan we ook renoveren en opnieuw schilderen. De komende vakanties staat er binnen e.e.a. op het programma. Deuren en kozijnen schilderen, kleine gordijnen hangen, hier en daar een stukje behang en vinyl opnieuw vastplakken, enz. We beleven er ook wel erg veel plezier aan om aan ons huis te knutselen. Zijn jullie het huis in Nederland aan het verbouwen of in Zweden?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: