Plannen voor huisje Ugglan

Het is nu inmiddels bijna twee weken na ons akkoord over de aankoop van huisje Ugglan in Västernorrlands län. In voorbereiding op de bezichtiging hadden we al een aantal ideeën om het huis “eigen” te maken maar nu dat de koop rond is krijgt het allemaal veel vastere vormen. Stap voor stap zullen we vertellen wat we willen gaan doen 🙂

DE BUITENKANT

Er moet een houten funderingsbalk vervangen worden die op twee hoeken rot is geworden. Wij wonen in Nederland in een Finse houten bungalow dus we hebben behoorlijk wat ervaring in houtbouw. Er zijn voor het vervangen van die funderingsbalk twee mogelijkheden: we doen het zelf of we besteden het uit. Onze voorkeur gaat uit naar uitbesteden mits we voor onze volgende trip naar Zweden een aannemer kunnen vinden die dit wil doen en ons een redelijke prijsopgave op papier wil afgeven. Even afwachten dus nog.

Het huis is meer dan 100 jaar oud en dus is het begrijpelijk dat de stenen buitengevel hier en daar wel wat aandacht kan gebruiken. Er is één deel van de buitengevel aan de achterzijde van het huis dat hersteld/gerenoveerd moet worden. Daarnaast lopen er hier en daar wat scheurtjes door de voegen op verschillende plekken en zit er een hoeksteen vlakbij de voordeur los. Dit kan allemaal redelijk gemakkelijk opgelost worden. Het beschadigde steenwerk moet mooi vlak aangesmeerd worden en op een aantal plaatsen moeten de voegen uitgekrast en opnieuw ingevoegd worden. Dit kunnen we prima zelf!

De buitengevel heeft een bijzondere kleurencombinatie van roze op het steenwerk, wit op de kozijnen en de houten aanbouw en bruine voor-en achterdeur. Daarnaast is de garage geschilderd in de traditionele combinatie van rood-wit. Wat ons betreft is het een typisch gevalletje van “van alles wat”. Hier gaan we een logisch, optisch aantrekkelijk geheel van maken. Zowel de gevel van het huis als de garage worden grijs. De kozijnen en de aanbouw van het huis blijven wit en worden ook opnieuw geschilderd. De voor- en achterdeur van het huis worden dezelfde kleur grijs als de gevel en alles wat op de garage op dit moment wit is blijft ook wit. Op de oprit ligt op dit moment Grus (split) en daar mag wel een vers laagje overheen. Hier gaan we zo’n 3 tot 4 kuub grijze split op storten en verspreiden. Tenslotte willen we ook nog iets gaan doen met erfafscheiding maar wat dat precies moet worden, daar zijn we nog niet uit…..

DE BINNENKANT

Laten we beginnen bij de dubbele hal en de keuken. In deze ruimtes ligt zeil op de vloer. Ondanks het feit dat het zeil er netjes in ligt en licht van kleur is, heeft het niet onze voorkeur. We zijn van plan hier een eikenkleurige laminaatvloer in te leggen. We snappen dat er in deze ruimtes vaak zeil ligt omdat het gemakkelijk schoon te houden is en geen vocht opneemt, toch willen we het liever anders. In de hal bij de voordeur leggen we gewoon een paar goede droogloopmatten. En volgens Zweeds gebruik zullen we leven volgens het motto: schoenen uit bij de voordeur 🙂

In de eerste hal (er zijn er zoals in veel Zweedse huizen 2) zijn de muren behangen met een bruin met wit behangetje. Het behang zit er mooi strak tegenaan. Het is alleen niet bepaald onze smaak. Daar gaan we dus overheen schilderen, dit maken we wit.

Het bed dat beneden in de eetkamer staat zal geheel wit geschilderd worden en vervolgens verplaatst naar de overloop op de bovenverdieping. We willen de eetkamer ook echt als eetkamer gaan gebruiken aangezien deze mooi tussen de keuken en de woonkamer in ligt. Hier komt straks een mooie eettafel met 6 stoelen.

Ook op de bovenverdieping overwegen we om een laminaatvloer te leggen die qua kleur overeenkomt met het balken-en schrotenplafond. Nu ligt er een wat gedateerde vinylvloer. Op zich niet zo heel veel mis mee, wij vinden laminaat alleen mooier en wat degelijker aanvoelen. Op de bovenverdieping zullen uiteindelijk 6 slaapplaatsen gecreëerd worden. Dit door middel van 2 tweepersoons bedden en 2 enkele bedden. Als we als gezin naar Zweden op vakantie gaan dan is het fijn dat opa en oma ook mee kunnen.

Daarnaast zijn we van plan om in het huis alle deuren en kozijnen opnieuw wit te schilderen en op termijn renoveren we de badkamer. Er zit een afzichtelijk lelijke bruine vinyl tegen de muren en de aardwarmtepomp, de waterpomp en de wasmachine staan ook in de badkamer. Uitermate functioneel maar geen lust voor het oog. De ruimte heeft veel potentie om er iets moois van te maken maar dat is voor latere zorg. In 2017 zal deze ruimte geen uitgebreide aandacht krijgen. We zullen de badkamer hoogstens wat “opleuken”. We hebben er wel even over nagedacht om het vinyl op de muren te schilderen maar we twijfelen of dat succesvol zal zijn en of het een tijdje mee zal blijven gaan zonder dat de verf van de muren valt. Als iemand hier ervaringen mee heeft dan horen we het graag….

Over onze plannen met betrekking tot de verdere inrichting vertellen we later meer.

TECHNISCH

De houthaard is door de huidige eigenaar de afgelopen 5 jaar niet gebruikt. Aangezien wij zonder enige twijfel WEL gebruik gaan maken van de haard moet natuurlijk de schoorsteen geveegd en gecontroleerd worden. We hebben de contactgegevens van de schoorsteenveger van de gemeente ontvangen en we gaan een afspraak met hem maken tijdens één van de eerste dagen van ons volgende verblijf in Zweden. De schoorsteen kan dan ook direct gecontroleerd worden zodat we zeker weten dat deze niet lekt. Mocht dat wel het geval zijn dan kunnen we meteen een aannemer benaderen om een buis in de schoorsteen de plaatsen zodat we hem kunnen gebruiken.

Van de aardwarmtepomp weten we helaas niet hoe oud die is. Daarnaast hebben we ook geen idee of je er (net zoals bij een CV-ketel) periodiek onderhoud aan moet laten plegen. Het plan is in ieder geval om er een monteur bij te laten komen om de pomp te inspecteren. Wellicht dat we er dan ook achter komen van welk bouwjaar deze is en krijgen we meer gevoel bij hoe lang deze nog mee kan.

Kortom: we zullen een druk programma hebben tijdens onze werkvakantie in Zweden komende zomer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: