Sweden….naar Lapland (dag 4)

Om 05.30 uur gaat de wekker. Vandaag gaan we op pad naar Amsele in Västerbottens län, het zuidelijke deel van Zweeds Lapland. Ook hier gaan we een potentieel vakantiehuis bekijken. Aangezien we al zo vroeg de deur uit moeten hebben we geen tijd voor ontbijt. En aangezien we vandaag zo’n 10 uur in de auto zullen zitten hebben we gisteren al voldoende proviand ingeslagen voor onderweg. Chantal heeft gisterenavond al een volle zak met sandwiches gemaakt, we hebben koekjes, flesjes drinken en wat zoetigheid. We zullen niets tekort komen.

Snel douchen en aankleden want we moeten echt om 06.30 uur de deur uit. We hebben om 12.30 uur een afspraak met de makelaar voor de bezichtiging en we willen niet te laat komen. We moeten namelijk hetzelfde stuk vandaag ook nog terugrijden. Alles bij elkaar zullen we vandaag zo’n 700 kilometer afleggen.

We vertrekken mooi op tijd uit het hotel. Het is gelukkig gestopt met sneeuwen en de wegen zijn weer netjes sneeuwvrij. We draaien de E4 op in Noordelijke richting op weg naar Umea. Snel genoeg begint het echter weer licht te sneeuwen. Laten we hopen dat het niet veel erger wordt en niet de hele weg aanhoudt.

De reis verloopt grotendeels zoals gepland. We houden ons netjes aan de snelheid (er staan immers meerdere flitspalen aan de snelweg) en voor een gedeelte van de reis sneeuwt het toch harder dan verwacht. De weg wordt opnieuw wit en weer zien we een aantal sneeuwschuivers. We rijden nu ook langs de Zweedse Hoge Kusten. Het is winter en het zicht is door de sneeuw verre van optimaal maar toch snappen we waarom mensen speciaal naar Zweden komen om dit te zien. Schitterende kustlijn met fantastische uitzichten. We kunnen eigenlijk niet wachten om hier in de zomer terug te komen.

We komen onderweg nog een ongeluk tegen, een klein vrachtwagentje ligt ondersteboven in de berm. Waarschijnlijk in een slip geraakt, niet meer kunnen corrigeren en op zijn kant. Hopelijk is de chauffeur ongedeerd gebleven. In de laatste 10 kilometer voordat we Amsele binnenrijden rijden we 2 rendieren farms voorbij. We zien honderden rendieren in de bossen, een schitterend gezicht. Aan de linkerkant van de weg als je Amsele komt binnenrijden ligt een groot natuurgebied met een meer. Dit meer was uiteraard dichtgevroren. Op het moment dat we er voorbij komen rijden lopen er net tussen de 5 en de 10 reeën langs de bosrand over het bevroren ijs. Dat zijn de plaatjes waar we voor naar Zweden komen. Wat er ook gebeurt, voor ons is de dag nu al goed.

We zijn ruim op tijd in Amsele en verkennen even het dorp en de plaatselijke supermarkt die toevalligerwijs slechts 150 meter van het huis afligt dat we gaan bezichtigen. De supermarkt verkoopt de meeste artikelen die je dagelijks nodig hebt. De prijzen liggen wel duidelijk hoger dan bij de ICA maar dat lijkt ons begrijpelijk. Zo’n zaakje moet in een dorp met 200 inwoners kunnen blijven draaien. We rijden ook nog even naar het kerkje van Amsele en wandelen er nog wat rond. Er ligt een camping middenin het dorpje en deze ligt aan het water. Al met al zijn onze indrukken van Amsele erg positief. Het is een leuk, kleinschalig dorp in een schitterende omgeving.

Om 12.30 uur is het dan zover. We gaan het volgende huis op ons lijstje bekijken. We verwachten dat we nog wel de nodige renovatiewerkzaamheden aan dit huis zullen moeten doen. Maar goed, daar is de prijs ook naar. De makelaar is precies op tijd en een erg spontane, vriendelijke Zweedse dame.

We nemen ruim een uur de tijd om alles in en rond het huis goed te bekijken. We moeten eerlijk bekennen dat het huis in een betere staat is dan we verwacht hadden. Ja, het opknappen van dit huis is nog steeds veel werk maar het is voornamelijk cosmetisch werk. Het stucwerk op de buitengevel moet op sommige punten een beetje bijgewerkt worden en de gehele buitengevel en alle kozijnen moeten opnieuw geschilderd worden. Binnen zullen alle wanden en kozijnen gedaan moeten worden. Hier en daar een nieuw behangetje en in sommige vertrekken zou een laminaatvloertje ook niet misstaan. De kelder vraagt wel nog behoorlijk wat werk. Verschrikkelijke kleuren op alle muren en de vloer kan ook wel een frisse laag betonverf gebruiken. Het had aanzienlijk slechter gekund maar we realiseren ons wel meteen dat het behoorlijk wat werk is als we het allemaal zelf doen. Dat gaan we niet in een vakantie van een week of drie redden. Iets om over na te denken….

We rijden rond 14.00 uur weer terug richting Sundsvall. De terugrit gaat een stukje vlugger en soepeler. Geen ongelukken onderweg en het weer is opgeklaard. Het sneeuwt niet langer, de snelweg is weer helemaal schoon en we zien af en toe zelfs een zonnetje. In alle rust verwerken we alle indrukken.

Rond 19.00 uur zijn we weer in het hotel. Tijd om wat te eten. Het is ons al een paar keer opgevallen dat het bij het Thais restaurant dat naast ons hotel zit regelmatig vrij druk is. Dat is een goed teken, het eten zal dan vast prima zijn. We besluiten daar wat te bestellen om het mee te nemen naar de hotelkamer om het daar op te eten. Zo gezegd, zo gedaan. Wat een enorme tegenvaller! Het lijkt erop dat de Zweed weinig gewend is op het gebied van Aziatisch eten want om eerlijk te zijn, ik zou hetzelfde eten een tweede keer niet nemen al was het gratis.

Na het eten pakt Chantal alvast de koffer in. Morgen gaan we alweer terug naar Stockholm en aangezien we ook nog wat andere dingen op de planning hebben staan kan dit maar alvast geregeld zijn. We praten op de bank nog even na over de bezichtiging van vandaag. We vergelijken de twee huizen die we gezien hebben uitgebreid met elkaar en wegen voors en tegens af. De vermoeidheid van de lange rit van vandaag slaat echter al snel toe. Om 23.00 uur kunnen we onze ogen niet meer openhouden. Weer een dag die voorbij is gevlogen en het einde van onze trip naar Zweden komt alweer dichtbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: