Sweden….veel sneeuw (dag 3)

Vanochtend slapen we uit. De wekker gaat om 07.30 uur in plaats van 07.00 uur. We spieken even door de gordijnen naar buiten om een beeld te krijgen van het weer. Gisteren gaven de weersvoorspellingen aan dat het vandaag zou sneeuwen. Voordat we de weg op gaan is het wel handig om te weten wat we kunnen verwachten. En ja hoor, het sneeuwt. Het sneeuwt flink. We hadden vooraf natuurlijk rekening gehouden met de mogelijkheid van “tegenzittende” weersomstandigheden dus vandaag schakelen we over naar ons “alternatieve programma”.

Na het douchen en aankleden genieten we eerst weer in alle rust van het ontbijt. We raken in gesprek met de dame die het hotel runt. We vertellen haar dat we in Zweden zijn om naar een potentieel vakantiehuis te zoeken en zij informeert geïnteresseerd naar onze plannen. Wanneer we haar vertellen over het huis dat we gisteren hebben gezien begint zij te stralen. Ze heeft jaren gewoond in het dorp waar het huis staat en haar ex-man woont er nog altijd. Ze komt er nog regelmatig en kent het huis goed. Ze geeft aan dat het een erg leuk huis is waar wij het volledig mee eens zijn. Ze geeft ook meteen aan dat ze veel mensen kent in het dorp en dat als we ergens hulp bij nodig hebben ze graag bereid is om ons in contact te brengen met diverse mensen in de omgeving. Kijk dat is nou mooi meegenomen.

Na het ontbijt stappen we de auto in. Juist vanwege de redelijk zware sneeuwval. Als we hier een vakantiewoning kopen dan zullen we vaak in de winter in Zweden verblijven. Dan is het natuurlijk erg belangrijk om te weten hoe goed de wegen hier begaanbaar zijn en gehouden worden tijdens zware weersomstandigheden. Er is maar één manier om daar achter te komen…….de weg op!

We besluiten richting de stad Härnösand te rijden. Deze stad ligt zo’n 50 km ten noorden van Sundsvall aan het begin van de Zweedse Hoge Kusten, een ontzettend mooi stuk kustlijn met fantastische uitzichten. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De meeste automobilisten passen hun snelheid goed aan en blijven op de rechter baan rijden. We zien constant sneeuwschuivers rijden en ondanks de zware sneeuwval blijft de snelweg heel redelijk begaanbaar. Toen wij in januari tijdens een sneeuwbui midden in de nacht naar Schiphol Airport reden vervloekten we het Nederlandse ZOAB even. We konden op de snelweg niet harder dan 30 km per uur aangezien het door de sneeuwval was veranderd in een hobbelig knollenveld. Niets van dat alles hier in Zweden. Een beetje voorzichtiger rijden dan normaal, niet stressen en het is “business as usual”.

We waren eigenlijk van plan om Härnösand te gaan verkennen. Dit plan viel redelijk in duigen toen we in de stad aankwamen. In de binnenstad heb je diverse wegen met een flink hellingspercentage. Tel daar de grote hoeveelheid sneeuw en een zware auto met uitsluitend voorwielaandrijving bij op dan kun je je voorstellen dat we wat uitdagingen tegenkwamen. We kwamen 3 keer bijna stil te staan op een helling en bij een gebrek aan vlakke parkeerplaatsen vonden we het risico om vast te komen staan te groot. We komen hier nog maar eens terug in de zomer was onze conclusie. Voor nu, laten we terug gaan naar Sundsvall en daar wat onderzoek doen naar mogelijke huishoudelijke aankopen mochten we in deze regio een huis kopen.

Sundsvall heeft een vrij groot “industrieterrein” waar een flink aantal grote winkelketens gevestigd zijn die erg van pas komen wanneer je een huis wilt kopen. Zo zit er een grote Bauhaus, Ikea, Mio, Jysk, Mediamarkt, maar ook verschillende andere meubelzaken, home decoration zaken, kledingwinkels, sportzaken, de Burger King, enz. Eerst maar eens even bij de Ikea langs om wat ideeën op te doen met betrekking tot de inrichting van een eventueel vakantiehuis.

Na ruim een uur bij Ikea doorgebracht te hebben zijn we weer veel wijzer geworden. We hebben leuke meubels gezien die bij onze smaak passen en we hebben meer dan voldoende ideeën opgedaan om een vakantiehuis gezellig in te richten. We hadden een aantal keren op internet gelezen dat witgoed en elektronica best duur zouden zijn in Zweden. Nou, we wilden wel eens zien hoeveel duurder het hier is dan in Nederland. Next stop: Mediamarkt!

We bestudeerden de wasmachines, drogers, fornuizen, flatscreen tv’s, dvd-spelers, stofzuigers, strijkijzers, koffiezetapparaten, slow cookers, koelkasten , enz. Wij konden geen grote prijstechnische verschillen met Nederland ontdekken en waren dus zeker niet negatief verrast. Apparatuur gaat geen groter onderdeel van ons budget voor inrichting uitmaken dan verwacht.

Na de mediamarkt bezochten we de Mio, enkele beddenzaken, Bauhaus en zijn we nog door Birsta City gewandeld. Een leuk indoor shopping mall met kledingwinkels, sportzaken, thuis decoratie, koffieshop, speelgoedzaak en een food court. Aangezien het al vrij laat in de middag was hadden we inmiddels wel trek. We bestellen beiden bij een Sushi & Noodle Restaurant een bord met noodles met groenten en gebakken kip. Ter plekke vers bereid en erg lekker.

Deze dag loopt alweer op zijn einde. We rijden terug naar het hotel waar we de avond opnieuw doorbrengen voor de tv onder het genot van een hapje en een drankje. We gaan vroeg naar bed want morgenochtend staat er een autorit van 5 uur op het programma naar het volgende huis dat we gaan bezichtigen. De reis gaat dan naar Västerbottens län, het zuiden van Zweeds Lapland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: